Intiimi tunnelma välittyy – arviossa Einar Solbergin livelevy

Julkaistu Infernossa 2/2024.

11.04.2024
EINAR SOLBERG
The Congregation Acoustic
INSIDEOUT

Norjalainen Leprous on noussut reilun 20 vuoden aikana hiljalleen undergroundista modernin progemetallin ja taiderockin lippulaivaksi. Vaikka metallisuuden kanssa on ollut vuosien mittaan vähän niin ja näin, orkesterin säveltaiteen melankolisen intensiivinen perusjuova ei ole häipynyt mihinkään.

Yhtyeen laulaja Einar Solberg julkaisi viime kesänä varsin eklektisen soolodebyyttinsä, mikä lienee inspiroinut miestä pidemmälle sooloperformansseihin. Nyt käsillä oleva The Congregation Acoustic on livestriiminä nauhoitettu akustinen tulkinta Leprousin neljännestä levystä, jo pienimuotoiseksi klassikoksi nousseesta The Congregationistä (2015).

Kuten Solberg itsekin pressitiedotteessa toteaa, tehtävä ei ollut helppo, sillä kyseessä on kenties yhtyeen uran kompleksisin levy. Onneksi ammattimiehet osaavat asiansa. Intiimi tunnelma välittyy, ja tiettyjen kappaleiden kohdalla pistetään jopa alkuperäistä paremmaksi.

Kappaleista on karsittu kaikki ylimääräinen, ja paino on asetettu entistä enemmän laulumelodioiden varaan. Se tuo sävellyksiin aivan uudenlaista intensiteettiä ja herkkyyden tasoja.

Lisää luettavaa