Jää taidokkaampien tekijöiden jalkoihin – arviossa Icestorm

Julkaistu Infernossa 3/2023.

02.05.2023
ICESTORM
The Northern Crusades
OMAKUSTANNE

Kertojaääni johdattaa kuulijan levyn teemaan, Aleksanteri Nevskin johtamien Novgorodin joukkojen ja saksalaisen ritarikunnan ynnä muiden katolilaisten muodostaman ryhmän väliseen Peipsijärven jäätaisteluun. Vuoden 1242 kahinaa tulkitaan köyhän miehen Amon Amarthin keinoin.

Örinässä on voimaa kuin pienessä keskiaikaisessa kylässä, ja kitarat tapailevat hetkittäin aivan kohtuumaukkaita kuvioita. Tuplabasarit ja blastit jytisevät. Mitään ei kuitenkaan jää käteen. Sovitukset ovat oudon levottomia eivätkä anna kappaleiden kasvaa kunnolla.

Huippuhetkeksi voidaan nostaa uljaan uhmakkaasti kulkeva Novgorod Arise. Sekin on genressään tusinatavaraa, mutta saman tason vedot olisivat nostaneet The Northern Crusadesin arvoa melkoisesti. Tällaista majesteettiseksi aiottua, heijaheijaheijaa-folkhuutoja sisältävää melodista kuoloa on tarjolla niin valtavasti, että Icestorm jää armotta taidokkaampien tekijöiden jalkoihin.

Ei käy kieltäminen, etteikö barcelonalaisbändillä olisi yritystä. Kaikkien ei tarvitse olla voittajia. Historiallisen teemalevyn tekeminen on kunnioitettava suoritus, eikä The Northern Crusades ole läpeensä heikko albumi.

Lisää luettavaa