Jotain täysin erilaista – arviossa Insomnium

Arvio julkaistu Infernossa 8/2016.

Kuva: Jussi Ratilainen
Insomnium
Winter's Gate
Century Media

Melodisen death metalin luottonimi Insomnium tarjoaa seitsemännellä pitkäsoitollaan jotain täysin erilaista. Winter’s Gate pitää nimittäin sisällään yhden 40-minuuttisen kappaleen, jonka tarina pohjautuu basisti-laulaja Niilo Seväsen aikoinaan kirjoittamaan novelliin.

Miksauksesta ja masteroinnista vastaa alan luottomies Dan Swanö, jonka omat Crimson-eepokset ovat varmasti toimineet levyn mallikappaleina. Insomnium ei kuitenkaan kopioi ketään, vaan sillä on oma tunnistettava äänensä ja tyylinsä, joka on jalostunut vuosien saatossa nykyiseen muotoonsa. Yhtyeen selkein vahvuus on sen pettämätön melodiantaju, mikä käy uudellakin teoksella ilmi varsin nopeasti.

Winter’s Gate on tunnelmallinen, dramaturgisesti eheä kokonaisuus, jonka äärellä aika kuluu verrattoman nopeasti. Insomnium on onnistunut rakentamaan levystä monipuolisen ja vahvan teoksen. Sen klassikkostatusta on vielä vaikea ennakoida, mutta levy ei taatusti jää yhtyeen diskografiassa yhdentekeväksi julkaisuksi.

Vaikka promoversion mukana ei tullut sanoituksia, sain käsiini itse novellin, joka avasi taustoja hieman. Skandimytologiasta runsaasti ammentava tarina kertoo Irlannista saapuvien viikinkien uhkarohkeasta matkasta kohti länttä ja tarunomaista saarta, jolla odottavat rikkaudet.

Useamman henkilön näkökulmasta kerrottu kertomus avautuu lukijalle vähitellen ja pitää otteessaan varsin hyvin. Tarina julkaistaan levyn yhteydessä kirjana ja on käännetty myös englanniksi ja saksaksi. Tähän kun lisätään vielä spesiaalipainosta varten väsätty äänikirja, voidaan sanoa, että konseptiin on panostettu!

Vaikka albumi on jotain, mitä yhtye ei ole tehnyt aiemmin, vanhojen fanien ei tarvitse pettyä: kaikki on musiikillisesti oikeilla paikoillaan. Insomnium keskittyy vahvuuksiinsa eikä lähde rakentamaan ylenpalttisia sinfonioita, vaikka levyn tunnelma onkin eeppinen. Winter’s Gate on bändilevy, ja metallilevy. Ja mikä kaikkein tärkeintä, hyvä sellainen.