Kaukana katarttisesta – arviossa Harpyien coverlevy

Julkaistu Infernossa 7/2021.

HARPYIE
Minnewar
METALVILLE

Jokaisella aikakaudella on oma Siegfriedinsä. Wagner uppoutui konkreettisesti mytologiaan Sormus-tetralogiansa kahdessa viimeisessä osassa Siegfriedissä (1876) ja Götterdämmerungissa (1876). Tietyt tahot näkivät Hitlerin uutena Siegfriedinä, joka pelastaisi ahdinkoon joutuneen kansakunnan. Saksalaisen populaarimusiikin pelastajaksi on osoittautunut metalli, jota ovat viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana dominoineet power metalin ohella folk- ja industrial-suuntaukset.

Kymmenen vuoden ikään ehtinyt folk metal -ryhmä Harpyie on päättänyt esitellä kuudennella levyllään yhtyeitä, jotka ovat toimineet sille vaikutteina. Toisin sanoen kyseessä on coverlevy, ties kuinka mones tänä vuonna. Mutta älkäämme olko turhan tuomitsevaisia, korona ja luppoaika teettävät ihmeellisiä asioita.

Minnewar sisältää niin tuoreempia kuin vanhempiakin vetoja muun muassa sellaisten yhtyeiden kuin Saltatio Mortis, Subway to Sally ja In Extremo repertoaarista. Pari hieman obskuurimpaakin nimeä löytyy, mutta yhteinen nimittäjä levyllä on, että versioidut tahot ovat saksalaisia folkyhtyeitä – ainoana poikkeuksena ASP, joka lienee enemmän goottimetalliin kallellaan. Vahvasti estetisoitua musiikkia joka tapauksessa.

Harpyien rohkean moderni, jopa industrial-sävytteinen ote folk metalista on virkistävää vaihtelua, ja osa covereista on jopa parempia kuin lussut originaalit. Mikään ei silti muuta sitä tosiasiaa, että kyseessä on saksalaisen folk metal -bändin coverlevy, jolla esitetään versioita saksalaisten folkbändien kappaleista. Kokemus ei ole edes katarttinen.