Kehitystä on tapahtunut tavalla, jollaista toivoisi näkevän useamminkin – arviossa Night Demon

Julkaistu Infernossa 4/2023.

06.06.2023
NIGHT DEMON
Outsider
CENTURY MEDIA

Yhdysvaltalainen Night Demon on tykitellyt retrohenkisen hevin nimissä parin levyn verran. Kolmas onkin sitten täysiverinen konseptialbumi, jolla trio on luonut nahkansa uudelleen.

Outsiderin aiheina ovat rinnakkaistodellisuus ja yliluonnolliset asiat yhdistettynä universaaleihin ihmistuntemuksiin kuten syrjäytymiseen, menetykseen ja katumukseen. Nämä fiilikset välittyvät vahvasti sekä musiikista että sanoituksista, niiden yhdistelmästä puhumattakaan. Tarinallinen kokonaisuus mahtuu reilusti alle 40 minuuttiin eikä tunnu lainkaan hätäiseltä.

Levyllä on kaikkea sitä, mistä yhtye tunnetaan, eli kovaa meininkiä, energiaa ja teräviä riffejä, mutta ei tämä pelkkää kaahausta ole. Osa kappaleista on hidastempoisia ja hämäriä, ja mukana on jonkin verran proge-elementtejä. Suurin ero aiempaan on fiiliksessä ja tunnelmallisuudessa. Esimerkiksi Beyond the Gravessä on mielettömän hieno draaman kaari.

On tapahtunut kehitystä, jollaista toivoisi näkevän useamminkin. Vaikka kuusi vuotta hautunutta levyä kannatti odottaa, toivoisin, että seuraava ilmestyisi vähän nopeammin. Etenkin jos se jatkaa tällä linjalla.

Lisää luettavaa