Mukavan raakaa, mutta turhan oppikirjamaista tuuttausta – arviossa Utilitarian

Julkaistu Infernossa 4/2023.

04.06.2023
UTILITARIAN
Gaslights
IMPERATIVE PR

Hardcoren, crossoverin ja äärimetallin tienoilla elämöivä brittikolmikko yrittää kovasti, mutta hommastaan välittyy vähän turhan oppikirjamainen tuntu.

Ohjeiden mukaisesti ajankohtaisia asioita käsittelevät sanoitukset ovat ihan rähjäämisen arvoisia. Silti niiden parissa on vähän kiusaantunut olo: paasaus on jätetty verhoamatta kummoisiin kielikuviin, joten lopputuloksena on aika yllätyksetöntä latelua valitettavan miedolla kekseliäisyydellä.

Sanoitukset eivät välttämättä nousisi häiritseväksi elementiksi, mikäli laulu olisi vähemmän esillä. Jon Crowderin rääkyminen on intensiivistä, mutta sävyjä siinä ei ole. Vaikka pieni ja tervetullut näyte melodisesta laulusta kuullaan, ulosanti on pidemmän päälle raskaaksi käyvää screamo-tyyppistä riekuntaa.

Mäiske itsessään on mukiinmenevää, ihan asiallisen raakaa tykittelyä. Levyä ei tarvitse kuunnella pitkään, että riivinnän selkeäksi vertailukohdaksi hahmottuu Slayerin myöhempien vaiheiden vimmainen vihmonta. Mukavan raa’aksi jätetty tuuttaus on ansiokasta, vaikka tributointi meinaa juolahtaa mieleen.

Lisää luettavaa