Musiikkia haaveilijoille, yön eläimille ja runoilijoille – arviossa Tir

Julkaistu Infernossa 4/2023.

23.05.2023
TIR
Awaiting the Dawn
BRILLIANT EMPEROR / ORKO

Australiassa nykyään majaileva turkkilaismies Oytun Bektaş on julkaissut viidennen kokopitkän albuminsa. Dungeon synth -projektina käynnistyneen Tirin tyyli on kehittynyt vuosien varrella dark folk- ja keskiaikamusiikiksi, jossa on edelleen selkeitä synkän luolaston elementtejä.

Bektaş on ottanut uudelle levylleen vaikutteita Lord Byronin, William Blaken, Shakespearen ja vastaavien runoilijoiden ja tarinankertojien romantiikasta ja mystiikasta.

Yksinkertaiset, paikoitellen kohtalaisen upeat keskiaikaista tunnelmointia tulvivat sävellykset nousevat korkeuksiin Empyriumista ja Ortnitista tutun Thomas Helmin majesteettisten laulujen kautta. Tämä ei ole todellakaan musiikkia nopeille sieluille tai poukkoilijoille vaan fiilistelijöille ja haaveilijoille, yön eläimille ja runoilijoille.

Parhaimmillaan Bektaşin musiikista tulevat mieleen vanhojen tietokoneroolipelien musiikit – Ultima, Baldur’s Gate ja vastaavat klassikot. 50-minuuttisella levyllä on kuitenkin aivan liikaa toistoa ja monta liiankin yksinkertaista täytekappaletta, jotka eivät onnistu tuomaan mitään kokonaisuuteen. Biiseistä olisi aivan hyvin voinut karsia jopa puolet ja musiikkia olisi silti kokopitkän verran.

Lisää luettavaa