Naispuolisen Ronnie James Dion ja Blackie Lawlessin yhdistelmän ääni saa bändin erottumaan massasta – arviossa Burning Point

Levyarvio julkaistu Infernossa 7/2015.

Burning Point
Burning Point

AFM
4_kirvesta

Melodisen metallin veteraaniluokkaan luettava oululaisbändi Burning Point nappasi aiemmin tänä vuonna diilin saksalaiselta AFM-levy-yhtiöltä ja kiinnitti riveihinsä ex- Battle Beast -ääni Nitte Valon. Nyt yhtye on tehnyt järkevän siirron koostaessaan kuudenneksi kokopitkäkseen kattauksen vanhaa ja uutta Burning Point -materiaalia. Näin sillä on kasassa paketti, jolla kelpaa aloittaa puhtaalta pöydältä ja katsoa, mihin bändin eväät oikeasti riittävät kansainvälisillä(kin) markkinoilla.

Burning Point -levy tarjoilee käytännössä melodisen power metalin koko kirjon aasta ööhön. Tämä jo siksikin, että yli puolet levyn biiseistä on uudelleen nauhoitettuja versioita Salvation by Firen (2001), Feeding the Flamesin (2003) ja Burned Down the Enemyn (2007) terävimmistä lyömäaseista.

Edellä mainituista kakkosalbumi Feeding the Flames on ollut tähän saakka sävellyskoukuiltaan selkeästi Burning Pointin taivaankatto, mutta päivitetyt versiot raivoavasta Into the Firesta ja kasarimaisen keskitempoisesta Heart of Goldista rallattavat jopa alkuperäisiäkin mehukkaammin.

Ihka uusista kappaleista ainakin rivakka Find Your Soul antaa takuulla edustavan kuvan bändin soitannollisesta ja melodiatajuisesta nykykunnosta. Vaikuttaa myös siltä, että yhtyeen primus motor, monessa liemessä keitetty meloukko Pete Ahonen, revittää kuusikielistään sähäkämmin ja toisaalta vapautuneemmin kuin aikoihin.

Ainoa pyyhe on pakko antaa albumin päättävälle I’ve Had Enough (Into the Fire) -lainalle. Sinällään ilahduttavan kekseliäs covervalinta oli aikoinaan, ja on edelleenkin, uhkaavuudessaan KISSin Animalize-levyn kiehtovimpia kappaleita. Jollain ilveellä Burning Point on kuitenkin saanut tapettua muodollisesti pätevällä tulkinnallaan kappaleesta sen alkuperäisen palon, johon itse aikoinaan ihastuin.

Todetaan vielä, että Nitte Valon liittyminen Burning Pointiin on bändille lähestulkoon lottovoitto. Tämän naispuolisen Ronnie James Dion ja Blackie Lawlessin yhdistelmän ääni ja lavamaneerit saavat koko bändin erottumaan paremmin massasta sekä – ja tämä nyt henkilökohtaisena, positiivisena näkökantana – maestro Ahosen muista yhtyeistä.

On koittanut Burning Pointin yhdestoista hetki. Katsotaan, mihin tuore startti lopulta yltää.