Omien outouksien välitilinpäätös – arviossa Baptism-kokoelma

Levyarvio julkaistu Infernossa 5/2015.

Kuva: Kristiina Lehto, Baptism

Baptism
Gloria Tibi Satana

Northern Heritage
3_kirvesta

Kompletistina pidän kokoelmien, pienjulkaisujen ja vinyylilevyjen bonusraitoja niputtavia kokoelmia erittäin mielenkiintoisina. Puhtaasti musiikillisesti arvioituna nämä eivät ole juuri koskaan erityisen kantavia kokonaisuuksia, mutta ajatus hämärien tai muutoin vaikeasti saatavilla olevien kappaleiden haalimisesta yksiin kansiin on jumalattoman viehättävä.

Vuodesta 1998 raakaa black metalia työstänyt kotimainen Baptism tekee nyt välitilinpäätöstä omista outouksistaan. Gloria Tibi Satana sisältää mukavat 68 minuuttia vuosien 2002 ja 2008 välillä nauhoitettua harvinaisempaa materiaalia.

Eeppisen vihamielinen ja majesteettinen Black Ceremony of Hate (2004) on yksi kokoelman mustimmista helmistä. Myös saman vuoden satoa oleva Countenance Carved by Centuries hoitelee tunnelmallisen raakaa pimeyttä erinomaisella otteella. Kappale sisältää myös perin mielenkiintoisen miksauksen. Raita on muutoin monoäänitys, mutta päälle vyöryvät koskettimet vyörytetään silmille laveasti stereona. Ratkaisu on vähintäänkin outo, mutta erityisesti kuulokkeilla kuunneltuna toimiva.

Eipä muukaan anti ole mitään hukkatavaraa. Baptism piiskaa saatanallisen julkeaa black metalia omalla väkivaltaisella ja samaan aikaan tunnelmallisella otteellaan. Musiikillisesti bändin parasta antia edustaa kuitenkin uusin pitkäsoitto As the Darkness Enter (2012), jonka sävykkyyteen verrattuna nämä vanhemmat irtoraidat ovat selvästi karkeampaa palvontaa.