Onnistunut paluu – arviossa Dark Flood

Julkaistu Infernossa 6/2023.

09.09.2023
DARK FLOOD
Illusion of Light
OMAKUSTANNE

Oululainen Dark Flood ei ole koskaan ollut mikään maailman omaperäisin yhtye. Yhtyeen progressiivinen melodeath onkin edustanut genrensä toimivaa peruskamaa.

Orkesterin neljäs levy Illusion of Light on ryhmän ensimmäinen sitten vuoden 2014 Invernon – ja kenties yhtyeen monipuolisin sellainen. Tauko on mitä ilmeisemmin tehnyt hyvää, sillä tällä kertaa bändin musiikissa on havaittavissa aivan uudenlaista kypsyyttä.

Ensikuuntelulla Illusion of Light vaikuttaa hieman tasapaksulta, mutta kun levyn syövereihin sukeltaa oikein kunnolla, se paljastaa aivan uusia puolia itsestään. Arvioissa puhutaan usein lähinnä sävellyksistä, mutta tämän levyn kohdalla on olennaista sekin, kuinka hienosti biisit on sovitettu. Taidosta kielii se, miten vaivattomasti kappaleet liikkuvat tunnelmasta toiseen ja kuinka hienosyisiä nyansseja niihin on saatu upotettua.

Tasalaatuisen levyn huippukohdat osuvat eittämättä loppusuoralle. Esimerkeiksi käyvät amorphismaisesti etenevä Speed of Birds, intensiivisesti pauhaava The Line of Black Cars ja melankolisesti tunnelmoiva Where Wind Is Fire to Them.

Kaikin puolin onnistunut paluu kuvioihin.

Lisää luettavaa