Rockooppera vailla tartuntapintaa – arviossa Legado de una Tragedia

Julkaistu Infernossa 3/2023.

23.04.2023
LEGADO DE UNA TRAGEDIA
Aquelarre de Sombras
ART GATES

Legado de una Tragedia on Espanjan tv:stä tutun laulajakuuluisuuden Joaquín Padillan johtama rockooppera, joka rinnastuisi vaikkapa Avantasiaan, jos olisi siedettävä.

Tyrkyllä on kuoroin turbotettua ja tempoiltaan powerista melodoomiin vaihtelevaa sinfoheviä sekä ainakin kotimaassaan nimekäs laulajakaarti. Esimies Padilla mainostaa ihmisyyden synkempiä puolia tutkiskelevaa Aquelarre de Sombrasia raskaimmaksi säveltämäkseen levyksi.

En ole varma, onko se pelkästään hyvä juttu, sillä usein bändinkin yli vyöryvä orkesteripauhu ja kauhutunnelmaiset mutta kolhot sävellykset nakertavat levyn kuunneltavuutta. Tartuntapintaa ei ole nimeksikään.

Useimmat biisit sortuvat kampurajalkaisiin sovituksiin, liian samalta kuulostavien laulajien roolitukseen, ärsyttävän tasapaksuun örisijään ja musiikkiteatterimaisella tavalla tragikoomiseen ylitulkintaan. Kappaleista parhaina erottuvat ylipitkän levyn ainoa tarttuva veto, joukkoveisuu La Procesión de las Ánimas, ja power-päräys Misantropia.

Levyn tunnelmallisin hetki koetaan varttituntisen Rapsodia del Caos -eepoksen lopussa, jossa pauhu taukoaa toviksi kauniin laulumelodian äärelle ja kuulijan muistiinkin jää jotain.

Lisää luettavaa