Tomeraa ja monin paikoin ennakkoluulotonta ilmaisua – arviossa Kaikkeus

Julkaistu Infernossa 3/2023.

14.05.2023
KAIKKEUS
Tapa
OMAKUSTANNE

Kuopiolainen suomimetallijyrä on viilaillut teräänsä hyvän aikaa, mikä kuuluu bändin debyyttilevyllä tiukkana soittona ja ennakkoluulottomana tekemisenä. Vahvasti Stam1nan ja hevi-Apulannan väliseen uomaan asettuva ilmaisu on tomeraa ja monin paikoin aika ennakkoluulotonta. Silti suomihevin perinne kuuluu trion menosta paikoin hyvinkin ilmeisinä referensseinä.

Levyllä on muutama todella onnistunut biisi. Topakan kotiteollisuusmaisesti runttaava Yksin on joukon johtotähti, mutta myös levyn miksanneen Mikko Herrasen ryydittämä Pettymys sekä kipakasti rullaava Profeetta ovat A-luokan ralleja. Saman verran löytyy kappaleita, jotka tulevat selkeiksi kertakuuntelulla.

Yhtyeen hinku kosiskeleviin kertseihin on sekä sen vahvuus että haaste. Paikoitellen kertosäkeet toimivat loistavasti, mutta toisaalla isot kertsit jäävät rähinän ja temppuilun keskellä irrallisiksi. Samankaltainen olo tulee ”sekopäisemmän” mäiskeen äärellä – linja tuntuu häilyvältä.

Kaikkeus on osaava bändi ja Tapa sisältää lupaavaa, osin erinomaistakin tavaraa. Toivottavasti seuraavaa levyä luotsaa näkemyksellinen tuottaja ja yhtyeen visio manifestoituu timanttisena.

Lisää luettavaa