Välähdyksittäin miellyttävää, mutta harhautuu aina jossain vaiheessa – arviossa Scaphoid

Julkaistu Infernossa 11/2020.

Scaphoid
Absent Passages
SHUNU

Scaphoid on Teksasiin paikantuvan Matt Hobartin sooloprojekti. Esikoispitkäsoitto Absent Passages edustaa metallisen progen ja postrockin keinoin ilmaistua instrumentaalimusiikkia.

Levy on välähdyksittäin oikeinkin miellyttävää kuultavaa. Varsinkin klassisen Opethin suuntaan kumartavien kulkujen ja joidenkin raskaiden vuodatusten viljelyssä on onnistuttu. Silti kokonaisuus ei sisällä yhtään täysin ehyttä tai vastaansanomattoman vaikuttavaa esitystä, vaan reitti johtaa aina jossain vaiheessa harhaan.

Soitinten välisessä vuoropuhelussa on toistuvasti turhaa tökkivyyttä ja hektisyyden aiheuttamaa sekavuutta. Toisaalta tylsyydeltäkään ei lähes tunnin mittaisella lenkillä vältytä. Sinänsä monivivahteisia sovituksia vaivaa myös kliimaksien jääminen vajaiksi, ja lisäksi soundit voisivat olla vähemmän synteettiset.

Hobartin hyppysissä on lupaavaa lahjakkuutta, mutta Scaphoid ei lunasta pysyvää paikkaa levylautasella ainakaan vielä Absent Passagesin ansiosta. Albumilla on päteviä ideoita, joilta tuntuu uupuvan tähän muotoon puettuna varmin tarkoitus ja iskevin teho.