Barbi-que pyhekümei paistetulla riisillä

30.11.2012

Tarpeet:

– paketti marinoitua tofua
(gurut marinoivat itse tofun, läski ei jaksa)
– kaupan bbq-kastiketta (tämänkin voi tehdä itse)
– 3 dl vehnäjauhoa
– 2 kananmunaa
– wokkiöljyä
– 1 tl suolaa
– 2 tl sokeria
– 2 tl pippuria
– 1 tl paprikajauhetta

– basmati- tahi jasminriisiä
(4:lle hengelle)
– wokkiöljyä
– kananmuna
– soijakastiketta
– punasipuli
– 2 valkosipulinkynttä

Naisen takia metsuri ryhtyy vaikka runonlausuntaan ja rokkari säveltämään siirappista rakkausballadia. Dead Shape Figuren paatunut lihansyöjä­kitaristi Juhani Flinck on kuitenkin opetellut kokkaamaan armaalleen tofua. Tie naisen(kin) sydämeen käy vatsan kautta.

Riisi:
1. Keitä riisi ohjeen mukaisesti.
2. Anna jäähtyä mielellään yön yli jääkaapissa, mutta jos et jaksa odottaa, noin puoli tuntia riittää.
3. Pilko punasipuli, raasta pari valkosipulinkynttä pannulle ja kuullota niitä hetki. Käytä paistamiseen wokkiöljyä.
4. Lisää riisi pannulle ja sekoita se sipulin ja valkosipulin kanssa.
5. Paista riisiä hetki, minkä jälkeen tee paistinlastalla riisimassan keskelle aukko, riko aukkoon kananmuna ja ala sekoittaa saman tien rakennetta rikki lastalla. Munan saavuttaessaan kokkelimaisen koostumuksen sotke se sekaisin riisin kanssa ja lisää sekaan soijakastiketta oman maun mukaan. Paista riisiä vielä hetki.

Tofu:
1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota tofueläin pois paketista ja imeytä nestettä pois talouspaperiin.
2. Kuutioi tofu leikkaamalla se ensin vaakasuunnassa keskeltä poikki. Sen jälkeen operoi tofu päältä pysty- ja vaakaviilloilla mukavan kokoisiksi kuutioiksi.
3. Aseta leivinpaperi uunipellille, laita tilkka wokkiöljyä leivinpaperin päälle ja levitä sitä tasaisesti paperille. Aseta kuutiot leivinpaperin päälle ja laita pelti uuniin noin 20 minuutiksi.
4. Kun tofut ovat uunissa, erottele kaksi valkuaista ja laita ne kulhoon. Lisää perään noin 1,5 ruokalusikallista bbq-kastiketta ja sekoita lusikalla tasaiseksi seokseksi. Mukaan voi lisätä myös tilkan vapaavalintaista hotsaucea.
5. Laita toiseen kulhoon vehnäjauhot, sokeri, suola, mustapippuri ja paprikajauhe.
6. Kun tofut ovat olleet uunissa sen 20 minuuttia ja saaneet hiukan väriä, ota ne hetkeksi jäähtymään talouspaperin päälle.
7. Tofujen jäähdyttyä uita kuutiot valkuais-bbq-kastike-seoksessa, siirrä kuutiot jauhoseokseen ja pyöritä ne jauhossa.
8. Nosta tofut kuumalle pannulle ja paista ne wokkiöljyssä mukavan ruskeiksi. Varo ettei pannu ole liian kuuma, sillä tofut palavat helposti.
9. Kun jokainen tofunpala on saanut nätin värin, ota ne pannulta pois, putsaa pannu ja laita se takaisin kuumalle levylle. Heitä pannulle noin kaksi ruokalusikallista bbq-soosia ja odota että se alkaa kuplia. Pyöritä kuutioita karamellisoituneessa soosissa noin minuutin ajan.
10.Kokoa tofut ja riisi lautaselle nätiksi annokseksi ja nauti ruoka vapaavalintaisen ruokajuoman kera. Itse suosin sinistä maitoa tai keravalaista kraanavettä.

 

hcc_juhani_flinckJuhanin oma luonnehdinta:
”Olen vannoutunut liharuokien ystävä, ja kun parempi puoliskoni sattuu olemaan 100-prosenttisesti kasvissyöjä, konflikteilta keittiössä ei ole voitu välttyä ja yhdessä syötävän ruoan suhteen joutuu tekemään välillä todella paljon kompromisseja. Tofu oli pitkään kieltolistallani ja halveksin kyseistä ’pyyhekumiin verrattavissa olevaa raaka-ainetta’. Eräänä synkkänä päivänä päätin yllättää rakkaan puolisoni yrittämällä loihtia siitä jotain syömäkelpoista meille molemmille. Idea reseptiin lähti interwebin reseptikerhosta ja lisäsin muutaman oman twistin, ja täytyy sanoa, että tämä kyseinen annos kuuluu tätä nykyä top-10-lempisapuskoihini. Ei lisättävää! Hail TOFU!”

Megan tuomio:
”Suhtautumiseni vegehippien lihaan eli tofuun on ollut partajeesus Flinckin kanssa lähes identtinen, mitä tähän ruoka-ainekseen on joutunut HCC:n kautta pakostakin tutustumaan. Vaikka tofua on kuinka marinoinut esimerkiksi savuoluessa (Inferno 5/2012) ja saanut siitä näin ihan syömäkelpoista, pyyhekumiefekti on silti aina vaikuttanut makuhermoreseptorien toimintaan jossain määrin. Nyt voin sanoa ensimmäistä kertaa käsi sydämellä ja toinen paistolastan varressa, että Juhanin rapeaksi kypsennetyt ja maukkaaksi leivitetyt, glaseeratut tofukuutiot ovat oikeasti mainioita ja varsin lähellä lihan maun ihanuutta. Yhä edelleen tofuun epäluuloisesti suhtautuvat voivat toki harjoitella pienin mega_low muutoksin reseptin käyttöä vapaavalintaisesta kuolleesta eläimestä valmistettuihin lihakuutioihin. Kepeä, mehukas ja maukkaaksi paistettu riisi runsaalla punasipulilla on osuva lisäke myös muille ruokalajeille.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa