Inferno 8/2016: Insomnium, Opeth, Neurosis, Coroner, Inquisition, Heaven Shall Burn, Asphyx, Kypck…

Vuoden kahdeksas Inferno, tuttavallisemmin #140, postilaatikoissa ja lehtipisteissä perjantaina 16. syyskuuta.

Sytykkeiden syksyn säveliä tarjoavat Raging Speedhorn, Eilera, Truckfighters, Brujeria ja SPRGM. Kimi Kärki pohtii kolumnissaan lauluntekemistä, Heavy Cooking Clubissa taas kokkaillaan vegaaniruokaa Feastemin ja Famine Yearin Pete Eskelisen kera.

Opeth-haastattelumme pää-äänenä on hitusen poikkeuksellisesti kitaristi Fredrik Åkesson, joka osaa kertoa Mikael Åkerfeldtiä paremmin, millaista on työskennellä Mikael Åkerfeldtin kanssa.

”Meidän ukkomeno kohdistuu läävän, ruosteen, raskaan musiikin ja pimeän historian äärelle”, kertoo puolestaan venäjän kielellä tuomiopitoista metallia soittava Kypck. Josko neljäs levynsä veisi yhtyeen viimein haaveilemaansa Vladivostokiin?

Minne Neurosis sitten on matkalla, sitä ei tiedä kukaan, vaikka musiikilliset raaminsa eivät tunnu vuodesta toiseen juuri muuttuvan. Hienoja soololevyjäkin tehtaileva kitaristi Steve Von Till kertoo varsin runollisin sanankääntein, mistä Neurosisin taiteessa on – tai tulisi olla – pohjimmiltaan kysymys.

delain

Hollantilainen sinfoniametallibändi Delain on kohonnut levy levyltä kovempaan sarjaan. Bändin laulajatar Charlotte Vessels painottaa, ettei menestys ole tullut helpolla. ”Keikistelevä keulakuvanainen” mainittu.

Jos edeltävä määre sopii johonkin metallilaulajaan erityisen huonosti, niin Asphyxin Martin van Druneniin. Iloinen mörökölli tarinoi jutussamme muiden muassa leimallisesta äänestään, mihin liittyen tulee oikaistua parikin väärinkäsitystä.

Kolumbialaislähtöinen blackduo Inquisition saapuu marraskuussa parille keikalle Suomeen, ja sitä ennen on oiva paikka ottaa oppia bändin vaiheista. Väärinkäsityksiä oiotaan muuten tässäkin jutussa. Natsikohuja ja mitä näitä nyt on.

Saksalainen Heaven Shall Burn on melkoisen tykätty yhtye melodisen metalcoren ystävien keskuudessa, mutta enpä muista, että bändistä olisi ollut Infernossa haastista koskaan. No, nytpä on, ja sitä käytiin tekemässä vallan Berliinissä asti. Keskiössä on bändin uusi albumi, josta lupaillaan ”sekä henkistä että fyysistä matkaa”.

psychework

Moinen reissu, rankempi sellainen, on jo takana entisellä Machine Men -solisti Antony Parviaisella. Miehen uusi bändi Psychework syntyi leukemiaan sairastumisen seurauksena, ja vaikka asiat ovat nyt hyvin, menneiden muistelu pistää hiljaiseksi.

Kansibändimme Insomnium ei lähtenyt tekemään uutta albumiaan helpoimman kautta. Vajaat kymmenen vuotta sitten kirjoitetun novellin pohjalta syntyi yhden 40-minuuttisen kappaleen sisältävä pitkäsoitto, jonka maailmaan ja paljon muuhunkin uppoudutaan tekstin isän, basisti-laulaja Niilo Seväsen kera. Pitkä biisi, pitkä juttu.

Pölkyllä-palstalle saatiin houkuteltua nyt oikein poikkeuksellisen mielenkiintoinen hahmo, nimittäin lukuisten mainioiden mekkalalevyjen tuotannon takaa tuttu Kurt Ballou. Metalcorekopla Convergen kitaristinakin tunnettu jenkki on ”tiedostava, lukenut ja valveutunut kaveri”, joka nyt vain sattuu ymmärtämään metelin ytimen.

Salamyhkä-palstalle on majoitettu ruotsalaisen Tiamatin vuonna 1991 julkaistu kakkosalbumi The Astral Sleep, joka on jäänyt parin seuraajansa varjoon, mutta ansaitsee korokkeelle nostamisen.

Levyarvioiden paalupaikalla on djent-esi-isä Meshuggahin 7. lokakuuta julkaistava The Violent Sleep of Reason -uutuus, joka sai yhtyeen vanhan fanin hivenen ymmälleen. Aadolfin demoissa puolestaan soi päällimmäisenä tamperelaisen The Soul Exilen musa.

Vanha liitto -palstalle on päätynyt Sveitsin toiseksi tunnetuin metalliyhtye Coroner, jonka ura pakataan tänä syksynä melkoisen boksin sisuksiin. Kitaristi Tommy Vetterli paljastaa asioita myös yhtyeen tulevaisuudesta.

Kun kerron vielä, että 6. piiri -palstan aiheena on aina ajankohtainen levymessuttelu, homma alkaa olla läjässä. Tätä tarjolla perjantaina 16. syyskuuta!