Tuska-lauantain hienoimmat – minikooste tekstein ja kuvin

Tuska-lauantai - Suvilahti, Helsinki, 30.6.2018.

01.07.2018

Tuskassa koettiin lauantaina upea päivä. Tästä dokumenttia tuottivat Infernon toimittajat Tami Hintikka, Tomi Pohto, Aki Nuopponen ja Salla Harjula sekä valokuvaaja Mikko Pylkkö.

Tamin nosto

  • Carpenter Brut

Tuska-lauantai tarjosi monia kovia keikkoja, joiden joukosta nostettakoon tässä vaiheessa framille Carpenter Brut. Kitaristilla ja rumpalilla jykevöitetty synthwave näytti sykkivän suoraan yleisön sydämiin. Meno pysyi kiihkeänä koko keikan ajan, ja synkeä tanssibiitti onnistui kuumentamaan Helsinki Stagen infernaaliseksi metallidiscoksi.

Yksi keikan huippukohta oli Grave Pleasures -laulaja Mat McNerneyn vierailu Beware the Beast -biisissä. McNerney laulaa kappaleen Carpenter Brutin uusimmalla Leather Teeth -levyllä, joten livevisiitti oli odotettavissakin. Carpenter Brutin buukkaaminen Tuskaan oli hyvä veto ja sille näytti olevan tilausta. Ensi vuonna sitten kenties kotimaista synthwavea vaikkapa NightStopin muodossa.

Tomin nostot:

  • Tuskan organisaatio!

Ensiksi on pakko nostaa hattua festivaaliorganisaatiolle erinomaisesti toimineista järjestelyistä, opastamisesta, ystävällisyydestä… asiat vain toimivat.

Vaikka porukkaa oli mestoilla tuhansia, ei sumppuuntumisia, jonoja ja minkäänlaista nihkeyttä ollut havaittavissa. Tämä heijastui toki yleisöönkin. On ilo huomata, että hevifestarin kävijä on se kaikkein parhaiten käyttäytyvä ja rauhallisin tyyppi. Tuskaan ei mennä tappelemaan.

  • Kreator

Kreator – Tuska 2018

Superlauantaista nostan esille Kreatorin. Kuten tuli ounasteltuakin, bändi oli suorastaan tappovireessä. Vaikka alueella tuuli niin että tukka oli irrota päästä, murisivat lavasoundit römeinä ja kitarasoolot ynnä melodiat toistuivat kirkkaina. Mille Petrozza vaikutti tyytyväiseltä näkemäänsä ja luotsasi kuulijoitaan ja bändiään niin, että kylmät väreet eivät johtuneet pelkästään puhurista.

Homma siis pelasi. Jos saksalaisten kohdalla pitäisi jostain väkisin nurista, niin mielestäni saisivat soittaa enemmän materiaalia vanhoilta levyiltään. Rikollisen päättäväisesti sivuutettu Terrible Certainty tai Renewal ovat albumeita, joilta saletisti löytyisi biisejä settilistaan. Coma of Soulsiltakin saisivat jo pikku hiljaa heivata sen People of the Lien ja laittaa tilalle vaikka When the Sun Burns Redin.

No, nämä on näitä. Tuska-poppoota ei tämä asiain laita silti tuntunut haittaavan, sillä soitto kulki niin tiukasti, pyrot olivat niin komeita ja kaikenmoista silppua ja silpettä ammuttiin asfalttikenttä niin täyteen, että keikalta poistui varmasti tyytyväinen ihminen, typerä hymy naamallaan.

Akin nostot:

  • Emperor

Emperor – Ihsahn – Tuska 2018

Kun tuomionpäivän torvet lähtivät soimaan Emperor-keikan introssa, kymmenet tuhannet Tuskailijat tiesivät mitä tulee seuraamaan. Ihsahn ei ehkä enää näytä black metal mieheltä, mutta Emperor toimitti Tuska-lavalla mustinta mahdollista kaaosta niin lujasti, ettei virkamiesmäisyydestä ollut tietoakaan.

Ennen Tuskaa tuli harmiteltua, miksei Emperoria oltu sijoitettu lauantain pääesiintyjäksi, mutta keikan soidessa hulluimmillaan kuudelta lauantain alkuillasta, tuli nopeasti harvinaisen selväksi, että norjalainen joukko oli sijoitettu juuri oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan.

  • Crimfall

”Jos olisin muusikko ja nainen, haluaisin olla Helena Haaparanta”, kirjoitin omaan Facebookiini eilen iltapäivästä. Juuri niin valloittava ilmestys Helena oli Crimfallin keikalla Tuskan Inferno-lavalla. Crimfallin eeposmainen metalli toimii jo levyllä, mutta lavalla bändi vie massiivisuuteensa kokonaan uusiin ulottuvuuksiin ja sen voi aistia kaikesta aina Mikko Häkkisen ja Helena Haaparannan välisestä kemiasta Jakke Viitalan loputtomaan läsnäoloon asti.

Sallan nostot:

  • Emperor

Olen sanaton. Ystävä vieressä itki, kun With Strength I Burn nousi kliimaksiinsa. Viikonlopun vaikuttavin ihan heittämällä.

  • Gojira

Gojira – Tuska 2018

Gojira veti pääesiintyjäslottinsa lähinnä lainakamoilla, kun bändin bussi kosahti perjantai-lauantain välisenä yönä keskelle tietä jonnekin Euroopassa. Alkuun tämän kuuli liian jyrkissä soundeissa vähän turhankin selkeästi, mikä harmitti sekä fanina että bändin itsensä puolesta.

Kuitenkin viimeistään siihen mennessä, kun Silvera ponkaisi käyntiin, bändi ja äänimies olivat keräilleet itsensä vaikean tilanteen edessä helvetin vahvasti kokoon. Hatunnosto todella komealle keikalle ja suoritukselle. Sitäpaitsi jo Joe Duplantierin karisma yksinään auttaa mistä tahansa liemestä ulos ja ylös.

Mikon nostot:

Emperor – Samoth – Tuska 2018

Hallatar – Juha Raivio – Tuska 2018 Mikko Pylkkö

Hallatar – Juha Raivio – Tuska 2018

Hallatar – Tomi Joutsen – Tuska 2018

Kreator – Sami Yli-Sirniö – Tuska 2018

Gojira – Tuska 2018

Gojira – Christian Andreu – Tuska 2018

Gojira – Joe Duplantier – Tuska 2018

***

Tuskajuttua ja minihaastiksia on tiedossa vielä paljon! Ja hei, tsekkaa vielä tänään Infernon reaaliaikaista Tuska-seuranta Instassa, Twitterissä tai suoraan sivuiltamme.

Lisää luettavaa