Abbath avoimena päihdeongelmistaan: ”Juhlat olivat jatkuneet aivan liian pitkään ja olin ainoa, joka ei ollut tajunnut lähteä”

"Huumeilla ja viinalla ei ole sijaa lavalla. Ihmiset ovat maksaneet nähdäkseen sinun soittavan, joten sitä pitää kunnioittaa eikä pönöttää siellä kuin känninen idiootti", Abbath toteaa.

Kuva: Markus Laakso

Olve ”Abbath” Eikemon sooloyhtyeen Etelä-Amerikan-kiertue viime syksynä päättyi surullisenkuuluisasti kesken laulaja-kitaristin käsistä riistäytyneen juopottelun vuoksi. Vuosia viinapirun ja muiden päihdenongelmien kanssa kamppaillut Abbath romahti kesken Buenos Airesin -keikan, joka katkesi kahden biisin jälkeen. Laulaja-kitaristi muisteli katastrofaalista kiertuetta ja keikkaa tuoreessa Dagbladetin haastattelussa.

”Olin juonut koko päivän siitä asti, kun lähdimme aamulla Chilestä. Olin kumonnut kaksi pulloa Jack Daniel’s -viskiä. Keikan jälkeen hajotin backstagen. Peilit, tuolit, pullot, pöydät – kaiken. Ennen kaikkea hajotin itseni sisältä. Seuraavana heräsin ja tiesin, että minun täytyy hakea apua. ”Juhlat olivat jatkuneet aivan liian pitkään ja olin ainoa, joka ei ollut tajunnut lähteä. Olin kuitenkin vielä elossa ja 47-vuotias, joten oli aika saada asiani kuntoon”, Abbath kertoo.

Abbathin holtiton ryyppäys kärjistyi myös siihen pisteeseen, että kitaristi Ole André Farstad ei suostunut nousemaan lavalle ollenkaan Buenos Airesissa. Abbath ja Farstad olivat ottaneet rajusti yhteen taksissa, kun Abbath oli suuttunut kuskille, koska tämä ei suostunut laittamaan AC/DC:tä soittanutta radioa kovemmalle.

”Sekosin täysin. Olin vitun kännissä ja huusin kuskille, että tapan hänet”, Abbath muistelee ja kertoo antaneensa Farstadille potkut, kun tämä yritti rauhoitella kännistä laulajaa.

Katastrofaalisen episodin jälkeen Abbath hakeutui A-klinikalle eikä ole sen jälkeen enää sanojensa mukaan koskenut viinaan tai muihin päihteisiin. Haastattelun aikanakin mies hörppii Coca-Colaa.

”En ole juonut pisaraakaan kuluvana vuonna – sitä ennen joinkin vain viskiä ja kaljaa. En ole koskaan tuntenut oloani näin hyväksi. Kaikki sujuu helpommin. Bändin sisällä ei ole enää skismaa. Huumeilla ja viinalla ei ole sijaa lavalla. Ihmiset ovat maksaneet nähdäkseen sinun soittavan, joten sitä pitää kunnioittaa eikä pönöttää siellä kuin känninen idiootti”, Abbath toteaa.

”Tunnen oloni 20 vuotta nuoremmaksi. Olen saanut itsekunnioitukseni ja elämäni takaisin.”

Dagbladetin haastattelun litteroi Blabbermouth.