Aethyrickiltä tänään ulos suomenkielinen ep – kuuntele julkaisu kokonaisuudessaan

Aethyrickin tuorein julkaisu esittelee bändistä uuden puolen.

09.04.2023

Melodista black metalia soittava suomalaiskaksikko Aethyrick on julkaissut tänään kokonaan suomeksi esitetyn ep:n.

Kolme veljestä -nimisen teoksen kappaleet ovat bändin historian ensimmäiset suomeksi kirjoitetut.

Sanoittaja Exile suostui kertomaan hieman julkaisun taustoista.

Uudella ep:llä kuullaan bändin ensimmäiset suomenkieliset sanoitukset. Millaista niiden kirjoittaminen on englanninkielisiin teksteihin verrattuna?

– Näin vahvasti englanninkieliseen lyriikkaan orientoituneena oli pakko siirtyä aivan toisenlaiseen moodiin, kun laitoimme tämän ep-projektin vireille. Vaikkei englanniksi kirjoittaessakaan läpi pääse mitä tahansa, omalla äidinkielellä runoillessa itsekritiikki on pilvissä ja korniusmittari toimii ihan eri herkkyysasteella, mikä tekee prosessista yllättävänkin haastavaa ja työlästä. Mutta samalla se on myös erittäin palkitsevaa, ja esimerkiksi sanojen ja fraasien kaksoismerkityksiä pääsee viljelemään vapaammin ja varmemmin – ja sekös patologista sanantaivuttajaa ilahduttaa.

Julkaisu ajoittuu Mikael Agricolan päivälle. Tämä ei tainnut olla sattumaa?

– Aethyrickin kohdalla päivämäärät ovat harvemmin sattumaa, ja ei tosiaan ole sopiva vahinko tämänkään julkaisupäivän osalta. Agricolan päivä on myös suomen kielen päivä, joten tottahan toki tällainen kokonaan suomeksi vedetty erikoisjulkaisu piti saada osumaan tähän ajankohtaan kulmikkaan kaunista kieltämme juhlistamaan.

Onko ep jonkinlainen yksittäinen spesiaalijulkaisu, vai ennakoiko tämä kenties jotain tulevaa?

– En sano, etteikö suomi voisi tehdä vielä paluuta jonkin irtobiisin tai vaikka kokonaisen julkaisun muodossa, mutta näiltä näkymin tämä jää tähän yhteen rakkaudella suoritettuun sivuaskeleeseen. Korostakoon se sitten osaltaan ep:n erityisyyttä diskografiassamme.

Lisää luettavaa