Alissa White-Gluz ja Angela Gossow kommentoivat Arch Enemyn keikoille porttikiellon saaneen kuvaajan tarinaa

Kuvaajan mukaan hänen keikkakuviaan käytettiin luvatta kaupalliseen tarkoitukseen. White-Gluz ja Gossow kieltävät asian.

28.12.2018

Kerroimme eilen keikkakuvaajan raportista, jossa tämä kertoi saaneensa porttikiellon Arch Enemyn keikoille, koska hänen festarikeikalla otettua kuvaa käytettiin sosiaalisessa mediassa luvatta kaupallisessa tarkoituksessa laulaja Alissa White-Gluzin keikkavaatteita tekevän yrityksen toimesta.

Raportin tultua julki bändi joutui sosiaalisessa mediassa niin sanotun ”paskamyrskyn” keskellä, kun yhtyeen toimintaa paheksuvat fanit ovat rynnänneet Facebookiin ja Instagramiin kommentoimaan asiaa. Yhtyeen some-kanavissa ei ole kommentoitu kuvaajan väittämiä, vaan sen sijaan lähinnä poisteltu negatiivisia kommentteja tai estetty kommentointi kokonaan.

Alissa White-Gluz on sen sijaan kommentoinut tapausta omalla Facebook-sivullaan. Hänen näkemyksensä mukaan mitään kuvaa ei koskaan ole jaettu tai esitetty kaupallisessa tarkoituksessa ja että kuvassa on selvästi näkynyt kuvaajan vesileima ja nimi, mikä White-Gluzin mielestä pitäisi riittää.

”Kesäkuun alussa jaon Instagramissa kuvan itsestäni, jonka keikkakuvaaja oli julkaissut omalla Instagram-sivullaan. Marta, joka on valmistanut kuvassa ylläni olevan puvun, jakoi julkaisuni edelleen pian sen jälkeen. Hän ei tulostanut sitä, ei käyttänyt sitä mainoksessa, ei ladannut tai kopioinut sitä – hän jakoi sen edelleen get_repost -applikaation kanssa, kuten moni fanikin tekee”, White-Gluz kirjoittaa.

”Kuvaajat lähettävät usein kuviaan meille ja toivovat, että jaamme niitä eteenpäin, kunhan heidät on kreditoitu oikein. Luulimme nytkin tekevämme juurikin näin. Kyseisen kuvaajan nimi oli jokaisessa julkaisussa selkeästi esillä. Kun hän lähestyi meitä huolestuneena, otimme kaikki kuvat välittömästi pois.”

”Arch Enemy tai Thunderball [tapaukseen liittyvä vaateyritys, jonka edellä mainittu Marta omistaa] ei koskaan yrittänyt käyttää kuvaa kaupallisessa tarkoituksessa, sillä meidän ymmärtääksemme mitään ei yritetty myydä tai mainostaa julkaisuissa. Se ei ollut kaupallinen, mutta otimme nämä väitteet tosissamme ja poistimme kuvat.”

”Marta lähetti meille lakimieheltä saamansa sähköpostin, jossa sanottiin hänen olevan velkaa 500 euroa tekijänoikeusrikkomuksesta. Yritimme selittää, ettei kuvan kanssa yritetty myydä mitään, se vain näyttää hänen minulle tekemää ja räätälöimää asua, joka minulla on ylläni. Ymmärrän, että on olemassa lakeja, jotka määräävät, milloin ja miten kuvia voidaan käyttää, vaikkakin verkossa tapahtuva promokäyttö on usein hyväksyttävää, varsinkin kun se antaa näkyvyyttä kaikille osapuolille.”

”En ymmärrä, miksi tämä asia, jossa ei pitäisi olla mitään ongelmaa, on yhtäkkiä leimannut meidät syntipukeiksi kuusi kuukautta tapahtuneen jälkeen, sillä mehän teimme vain juuri kuten hän oli pyytänyt ja henkilökohtainen yhteydenpitomme oli loppuun saakka asiallista.”

”Pidätämme kuitenkin oikeuden päättää, kenet päästämme kuvaamaan keikkojamme, emmekä halunneet tapahtuneen jälkeen enää vastaavia ongelmia tulevaisuudessa hänen kanssaan. Varsinkin, kun kuvapassien määrä on rajallinen ja tiedämme monia kuvaajia, jotka rakastavat päästä kuvaamaan ja pitämään kanssamme hauskaa.”

Myös bändin managerina toimiva ex-laulaja Angela Gossow kommentoi omalta osaltaan asiaa hieman lyhyemmän ja paljon tylympään sävyyn omalla Facebook-sivullaan jo poistetussa viestissä.

”Minun osaltani tarina on lyhyt: joku tyyppi, joka esittäytyi kuvaajana/lakimiehenä, uhkasi meitä Instagramissa jaetun kuvan vuoksi. Varmistin, että kuva poistetaan kaikkialta eikä hän pääse enää koskaan lähellekään artistiani. Surullista, miten moni uskoi miehen tarinaa kyseenalaistamatta sitä ollenkaan. Moni reagoi siihen puhtaalla vihalla. Eikö meidän tänä päivänä pitäisi suhtautua tällaisiin ’tarinoihin’ varauksella?” Gossow hämmästelee ja kutsuu lopuksi kommentoijia lampaiksi.

Myöhemmin Gossow julkaisi sivullaan uuden kommentin ja tällä kertaa jo hieman neutraalimpaan sävyyn. Gossow vakuuttaa myös, ettei mitään tekijänoikeuksia rikottu asiassa.

”Matkan varrella on sattunut väärinymmärryksiä ja kommunikaatiovaikeuksia ja olen pahoillani, jos olen loukannut jotakuta. Olin vihainen. Jos hän olisi heti esitellyt itsensä valokuvaajana, olisin reagoinut eri tavalla. Sen sijaan hän vastasi juristina, mikä tuntui minusta uhkaavalta. Haluan selventää, ettei mitään kiristyämistä tai uhkailua tapahtunut lakiteknisessä mielessä.”

Lisää luettavaa