Bathory nimettiin mukaan ruotsalaisen musiikin kunniagalleriaan

Kunniagalleriaan on aiemmin nimetty muun muassa Yngwie Malmsteen, Europe ja Entombed.

01.06.2021

Äärimetalliyhtye Bathory on nimitetty mukaan ruotsalaisen musiikin kunniagalleriaan. Päätöstä perusteltiin muun muassa sillä, miten iso vaikutus yhtyeellä on ollut black metal -genren syntyyn ja kehitykseen ja miten yhtye nauttii edelleen maailmanlaajuista suosiota.

”Kauan ennen kuin ruotsalaisesta heavy metalista tuli suosittu vientituote, Bathory oli olemassa. Yhtye ei myynyt paljon levyjä ja nähtiin harvoin lehdissä tai televisiossa. He olivat underground-yhtye. Siitä huolimatta he onnistuivat vuosien saatossa tekemään sellaisen globaalin vaikutuksen, jollaisesta moni ruotsalaismuusikko genrestä riippumatta voi vain haaveilla”, valitsijaraati perustelee.

”Sanotaan, että jokainen joka osti Velvet Undergroundin levyn 1960-luvun lopulla perusti oman bändin. Näin tapahtui myös Bathoryn kohdalla. Black metal -bändit ympäri maailman ovat saaneet inspiraationsa heistä.”

Thomas ”Ace” Forsberg alias Quorthon, Jonas Åkerlund ja Frederick Melander perustivat bändin vuonna 1983 Tukholmassa. Yhtyeen nimeä kantanut debyyttialbumi ilmestyi vuonna 1984. Black Sabbathista, Motörheadista ja GBH:stä vaikutteita imeneen yhtyeen musiikki oli nopeaa ja raakaa, mikä innoitti tulevia black metal -suuruuksia. Myöhemmin Bathoryn musiikkiin tuli uusia sävyjä ja tempotkin hidastuivat; bändin myöhempien aikojen musiikkia kuvataankin viikinkimetalliksi.

Yhtye julkaisi urallaan kaikkiaan 12 albumia, joista viimeiseksi jäi vuoden 2003 Nordland II. Seuraavana vuonna Quorthon menehtyi sydänkohtaukseen 38-vuotiaana.

Bathory ei ole ainoa raskaamman ja rokimman musiikin edustaja, joka on päässyt mukaan vuonna 2014 perustettuun, Rock ’n’ Roll Hall of Famesta mallia ottaneeseen Swedish Music Hall of Fameen. Jo ensimmäisten nimitysten joukossa mukaan pääsi Entombed ja myöhempinä vuosina kunniagalleriaan ovat päässet muun muassa Yngwie Malmsteen ja Europe.

Kunniagalleriaan päästäkseen on artistin esikoisalbumin julkaisusta täytynyt kulua vähintään 20 vuotta ja tämän uran tehneen merkittävän vaikutuksen populaarikulttuuriin koti- tai ulkomailla. Bathoryn lisäksi tänä vuonna mukaan nimettiin Py Bäckman, Björn Skifs, Timbuktu sekä Lisa Nilsson. Muita kunniagalleriaan vuosien saatossa nimettyjä ovat muun muassa ABBA, Roxette, Robyn, Max Martin, Kent ja The Cardigans.

 

Lisää luettavaa