Behemothin Nergal hyökkää Puolan aborttilinjausta vastaan – ”Olemme palaamassa pimeään, pelottavaan, keskiaikaiseen menneisyyteen”

"Tästä lähin, hyvät naiset, olette Puolan poliittisten johtajien silmissä pelkkiä lisääntymiskoneita", Nergal toteaa.

Behemoth, Tuska 2019.
Kuva: Mikko Pylkkö

Puolalaisen black metal -yhtye Behemothin nokkamies Adam ”Nergal” Darski kritisoi sosiaalisessa mediassa kotimaassaan tällä viikolla virallisesti voimaan astunutta uutta linjausta aborttien suhteen.

Viime lokakuussa maan perustuslakituomioistuin nimittäin totesi, että epämuodostuneiden sikiöiden abortoinnin salliva laki on ristiriidassa perustuslain kanssa. Vastaisuudessa abortti sallitaan vain joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, mikä tekee raskaudenkeskeytykset Puolassa lähes mahdottomaksi. Abortti sallitaan vain, mikäli raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai jos äidin henki tai terveys ovat vaarassa.

”Olen raivoissani! Tämän poliittisen diskurssin takia Puola on ollut jo vuosia luisumassa kohti sosiaalista unholaa. Olemme palaamassa pimeään, pelottavaan, keskiaikaiseen menneisyyteen”, Nergal jyrisee Instagram-julkaisussaan.

”Tästä lähin, hyvät naiset, olette Puolan poliittisten johtajien silmissä pelkkiä lisääntymiskoneita katolisessa narratiivissa eikä teillä ole minkäänlaista kontrollia omaan kehoonne. Tämä on seurausta siitä, kun maan johtajiksi valitaan uskonnollisia fundamentalisteja – jatkuvia perusoikeusten rajoittamisia ja sensurointia.”

”Mitä voimme tehdä? No, taistelu on ehkä hävitty, mutta sota voitetaan valaistuneella ja eteenpäin suuntautuvalla ajattelulle. Älkää lopettako taistelemista, levittäkää sanaa, puhukaa ja tukekaa puolalaisia naisia väsymättömässä taistelussa! Tuhotkaa uskonnollinen syöpä!”