Bruce Dickinson: Ylimieliset, vanhanaikaiset ja hitaat levy-yhtiöt saavat syyttää itseään ahdingostaan

Levy-yhtiöt eivät lähteneet tarpeeksi nopeasti mukaan digitaaliseen vallankumoukseen ja ajautuivat sen vuoksi syvälle suohon, toteaa Iron Maiden -laulaja.

Kuva: Timo Isoaho

Bruce Dickinson toteaa brasilialaisen GloboNewsin tuoreessa haastattelussa musiikkiteollisuuden ja levy-yhtiöiden ajaneen itsensä taloudellisiin vaikeuksiin, koska eivät tajunneet lähteä tarpeeksi ajoissa mukaan digitaaliseen vallankumoukseen. Vaikka Iron Maiden -solisti onkin suominut kovin sanoin Napsterin kaltaisia instansseja, on tämän mukaan levy-yhtiöillä myös asiassa peiliin katsomisen paikka.

”Musiikkiteollisuus käytti asiakkaitaan hyväkseen. Levy-yhtiöt takoivat paljon rahaa tekemättä paljon mitään. He uskoivat, että musiikin lataaminen vain loppuisi itsestään – niin ei käynyt, eivätkä he tehneet asialle mitään. He eivät nähneet, millainen mahdollisuus lataamisilla oli tavoittaa faneja eli heidän asiakkaitaan. Mutta bändit näkivät – bändit olivat paljon levy-yhtiöitä edellä”, Dickinson tuumaa.

”Esimerkiksi Brasiliassa oli yksi maailman nuorimmista yleisöistä, jonka vuoksi he olivat todella aktiivisia internetissä. Niinpä Iron Maiden, joka valjasti netin käyttöönsä jo varhain, oli suoraan yhteydessä brasilialaiseen yleisöön ja se oli mahtavaa. Levy-yhtiöt eivät kuitenkaan suostuneet tajuamaan tätä, koska olivat liian ylimielisiä, liian vanhanaikaisia ja liian hitaita.”