Corey Taylor seisoi Lars Ulrichin takana kuuluisassa Napster-keississä – ”Koko systeemi on monella tapaa kuvottava”

Slipknot-laulajasta suoratoistopalvelujen naurettavan pienet korvaukset tekevät haittaa koko alalle.

17.07.2023

Slipknotista, Stone Sourista ja soolouraltaan tunnettu Corey Taylor on pitkään puhunut siitä, miten naurettavan pieniä palkkioita artistit saavat striimauksista ja digitaalisesta jakelusta, ja miten se tekee hallaa koko musiikkiteollisuudelle. Taylor puhui asiasta taas hiljattain Off Air With Kidd Chris -podcastissa ja harmitteli, ettei Metallican Lars Ulrich saanut kollegoiltaan enempää tukea kuuluisassa Napster-keississä (Metallica vaati Napster-tiedostonjakopalvelulta korvauksia bändin I Disappear -singlen levittyä palvelussa ennen sen julkaisua) kaksikymmentä vuotta sitten, koska asiat voisivat olla nyt ihan toisin.

”Seisoin täysin [Larsin] takana. Se mitä näemme nyt, on suoraa seurausta siitä keissistä”, Taylor toteaa.

”Totta kai minunkin täytyy olla mukana suoratoistopalveluissa ja sen sellaisissa, mutta se ei tarkoita, että pidän siitä. Kaikki kertoimet ovat niin artisteja vastaan, että yhä harvempi pystyy elättämään tällä itsensä. Ellet sitten osu kultasuoneen ja silloinkin saat vain hiluja. Koko systeemi on monella tapaa kuvottava.”

”Olen iloinen, että fyysiset levyt ovat tekemässä paluuta enemmän ja enemmän, varsinkin edustamassani genressä. Se sentään pitää meidät pinnalla. Vaikeaa se on silti, ja tämä tulee sellaisen suusta, joka tulee vielä toimeen. Entä sitten ne nuoremmat bändit, jotka eivät tule? Entä ne uudet bändit, jotka ovat sidottuja systeemiin ja voivat vain toivoa ja rukoilla läpimurtoa? Mutta silloinkin vaaditaan miljardeja kuunteluja, että siitä oikeasti jäisi jotain käteen. Aivan naurettavaa. Se matematiikka ei vain toimi.”

Taylorin mielestä kuluttajat eivät myös aina tajua, miten paljon suoratoistoista saatavat palkkiot vaikuttavat myös esimerkiksi keikkailuun ja ylipäänsä artistien toimintaan. Laulaja myös peräänkuuluttaa sitä, että muidenkin artistien tulisi pitää asiasta enemmän meteliä.

”On todella vaikeaa saada ihmisille terveysvakuutuksia, mikä on luoja sentään ihan perusjuttuja. Ellet sitten satu pääsemään ylemmälle tasolle, jolloin sinulla on varaa hankkia terveysvakuutus paitsi itsellesi, perheellesi ja bändillesi, myös suppeammat versiot kiertuehenkilökunnallesi. Samaan aikaan kiertuehenkilökunta on aina lyhytikäisempää ja vaihtuvampaa, joten he eivät ole teknisesti ottaen työntekijöitä vaan tuuraajia. Tällaista kuviota on todella vaikea pitää yllä kovin pitkään”, Taylor toteaa.

”Monet niistä, jotka ovat juuri nyt supersuosittuja, eivät sano mitään, koska ovat supersuosittuja. He ovat vain, että ’Kyllä minä pärjäilen’. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun et olekaan enää suosittu? Mitä tapahtuu, kun olet vain ohimennyt trendi, joka hyllytetään seuraavan tieltä? Mitä sitten, kun systeemi ei enää kannattelekaan sinua? Tiedän kuulostavani ihan mulkulta, mutta niin asiat vain ovat. Jos useammat tajuaisivat, miten huonosti artisteille maksetaan, he saattaisivat yrittää tehdä asialle jotain. Mutta monet ovat itsekkäitä ja ihan syystä, koska loppujen lopuksi kuka muukaan sinusta huolehtii ellet sinä itse? Mutta se ei tarkoita, etteivätkö artistit olisi nyt ihan kusessa.”

Lisää luettavaa