Disturbedin David Draiman sanoo olleen ”uskomattoman turhauttavaa” saada apua mielenterveysongelmiin – ”Sen ei todellakaan pitäisi olla näin vaikeaa”

"Olen sanonut monesti, että se on aivan verrattavissa syöpään", Draiman sanoo masennuksesta ja riippuvuuksista.

13.07.2023

Disturbed-nokkamies David Draimanilla on ollut viime aikoina rankkaa. Koronavuosien jälkeen tämä kävi läpi rankan avioeron ja tämän kädestä löydettiin – onneksi hyvälaatuiseksi osoittautunut – kasvain. Draiman on avoimesti kertonut olleensa syvästi masentunut ja käyneen todella syvissä syövereissä viime keväänä. Draiman puhui vaikeuksistaan hiljattain The Charismatic Voicen Elizabeth Zharoffin kanssa ja kertoi, ettei asiaa auttanut yhtään myöskään se, että ongelmiin oli todella hankala saada ammattiapua.

”Puhelinnumero ei ole tarpeeksi. Monille vaatii suunnatonta rohkeutta saada näpyteltyä edes sitä. Ja jos olet joku, joka on vaikka sellaisessa asemassa kuin minä… En minä voi soittaa mihinkään”, Draiman kritisoi.

”Kolme kuukautta sitten, kun olin kaikkein syvimmässä alhossa – olin juuri hyvästellyt 14-vuotiaan koirani, parhaan ystäväni ja suojelusenkelini – olin yksin isossa talossa, jonka olin hankkinut juuri koirani vuoksi, poikani ei ollut siellä, olin juuri eronnut enkä voinut hyvin. Kaikkialle mihin katsoin näin vain asioita, jotka muistuttivat koirastani. Kun yritin saada jostain apua, se oli uskomattoman turhauttavaa. Kukaan ei ollut käytettävissä, kukaan ei ottanut vastaan uusia asiakkaita. He haluavat sinun tekevän tämän arvion, sitten tuon arvion. Onko sinulla rahaa? Oletko kelpuutettu saamaan apua? Kuuluuko se vakuutuksesi piiriin? Haistakaa vittu! Liika on liikaa.”

”Päädyin yhdelle terapeutille, joka sanoi, ettei hänellä ole tarpeeksi aikaa hoitaa minua ja lykkäsi minut kolmelle muulle terapeutille, joilla ei heilläkään ollut aikaa. Sen ei todellakaan pitäisi olla näin vaikeaa. Se ei saisi olla sellaista bisnestä kuin se nyt on.”

Draiman toki puhuu tilanteesta Yhdysvalloissa, mutta valitettavan samankaltaisilta kuulostavat ongelmat ja haasteet olevan siellä kuin meillä täällä koto-Suomessa. Apua ei saa ja lisäksi mielenterveysongelmiin liittyy edelleen turhia stigmoja.

”Ne on klassisesti katsottu heikkouksiksi. ’Mikset käytä järkeä ja logiikkaa ja ympärilläsi olevaa kauneutta selvittääksesi sen, mikä sinua vaivaa?’ Koska se asia ei ole hallinnassasi. Se ei vastaa logiikkaan tai järkeen”, Draiman toteaa.

”Olen sanonut monesti, että se on aivan verrattavissa syöpään. Ei syöpääkään voi kontrolloita, vaan se syö sinua sisältä ja tekee etäpesäkkeitä, jos sen annetaan. Ketään ei voi syyttää masennuksesta tai riippuvuudesta yhtään sen enempää kuin syövästä tai muusta sairaudesta.”

Lisää luettavaa