Elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut – Maestro nautti suurta arvostusta myös metallipiireissä

Muun muassa Metallica on käyttänyt Morriconen musiikkia keikkojensa introna jo 80-luvulta saakka.

Ennio Morricone vuonna 2015.
Kuva: Sven-Sebastian Sajak/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ikoninen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters. 91-vuotias Morricone menehtyi sairaalassa, jonne hän joutui viime viikolla kaaduttuaan tapaturmaisesti ja murrettuaan lonkkansa.

Morricone oli yksi maailman arvostetuimpia elokuvasäveltäjiä ja kapellimestareita, joka tuli tunnetuksi erityisesti Sergio Leonen spagettiwesterneihin säveltämästään musiikista. Hänen tunnetuimpiin töihin lukeutuvat muun muassa elokuvien Hyvät, pahat ja rumat, Huuliharppukostaja, The Thing, Manaaja II, The Untouchables sekä The Hateful Eight musiikit. Quentin Tarantinon ohjaamasta Hateful Eightista Morricone palkittiin parhaan alkuperäismusiikin Oscarilla.

Morricone nautti suurta suosiota myös metallipiireissä ja hänen musiikkiaan kuullaan muun muassa jokaisella Metallican keikalla – hevijätti on käyttänyt Hyvät, pahat ja rumat -elokuvasta tuttua The Ecstasy of Gold -kappaletta keikkojensa alkunauhana jo 80-luvulta saakka. Metallica on myös tulkinnut kappaletta itse ja bändin versio on mukana vuoden 2007 We All Love Ennio Morricone -tribuuttialbumilla.

Nokkamies James Hetfield nähdään myös Morriconen tavoin Sad Hill Unearthed -dokumentissa (2016), joka keskittyy Hyvät, pahat ja rumat -elokuvan ikoniseen hautausmaakohtaukseen, jossa Ecstasy of Gold -kappale soi.