Haastis: Viikatteen Petäjäveräjät purkissa

17.01.2012

Maaliskuun lopussa julkaistaan yhdeksäs Viikate-albumi, joka on saanut komean nimen Petäjäveräjät. Kaarle Viikate kertoo, että yhtyeen tekemiset perustuvat väärin kuulemiseen ja väärin soittamiseen. Viikate on mukana torstaina starttaavalla Spinefeast at Sea -risteilyllä.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: AJ Savolainen www.viikate.com

Kaarle Viikate kuulostaa rennolta ja hyväntuuliselta, kuten urakkaansa tyytyväisen työmiehen kuuluukin. Petäjäveräjät-levyn sessiot on saatu onnelliseen päätökseen, Astia-studiolta on kerätty kimpsut ja kampsut ja torstaina odottaa Spinefeast at Sea -risteily.

Levy syntyi niin sanotusti perusasetuksilla.

– Piuhat kitaraan ja vahvistimeen ja sen jälkeen luukutettiin aika kovaa. Vahvistimet mylvivät. Tältä levyltä on turha hakea mitään synteettisiä soundeja, Kaarle Viikate lupaa.

Yleensä Viikatteella on ollut jonkinlainen konsepti tulevalle levylle mielessä jo ennakolta. Tällä kertaa ei ollut.

– Mielessä oli, että Hautajaissydämen teemoja olisi voinut viljellä enemmänkin. Mutta jostain kumman syystä meille syntyi täyslaidallinen jopa Viikate-mittapuulla raskaita kappaleita, jotka eivät niihin teemoihin sopineet. Ne myös toimivat soittaessa paremmin.

Petäjäveräjät on komea otsikko. Se on kuulemma ”vahingossa itse keksitty” ja saanut alkunsa väärin kuulemisesta.

– Yleensäkin nämä V-hommat perustuvat väärin kuulemiseen ja väärin soittamiseen. Siinä kiteytyy meidän osaaminen ja nouhau.

Mahdollisia yllätyksiä levyltä tiedusteltaessa K. Viikate nostaa esiin kappaleen nimeltä Työmies.

– Se ei sisällä yhteislaulua lauseen lausetta, vaan kymmenkunta säkeistöä tarinankuljetusta. Se on sellainen kappale, joka kohoaa ja kohoaa, piinaa pienellä kiirastulella ja loppuhuipennuksessa saa tipan linssiin tai kylmät väreet selkäpiihin. Toivon, että kyseinen tunnelma välittyy muillekin! En muista, että V-levyillä olisi vastaavaa kehittelyä aiemmin kuultu.

Kaarle Viikate odottaa tulevaa Spine-risteilyä hyvillä mielin. Levyä päästään soittamaan yleisölle ensi kertaan aivan tuoreeltaan, ja tietenkin luvassa on myös keikka. Bändi esiintyy myös maissa, Helsingin Nosturissa perjantaina.

– Keikalla otetaan tiivis kattaus sekä vähän vanhemmista että tuoreimmista ralleista.

Petäjäveräjät ilmestyy 28.3.

Lisää luettavaa