Hyvinkään Steelfestin ympärillä kuhisee – Sodom perui keikkansa, esiintyjävalinnat kuohuttavat

Myös Samael on kadonnut esiintyjälistoilta.

03.09.2021

Äärimetalliin erikoistunut Steelfest-tapahtuma on joutunut some-mylläkän keskelle. Kohu on noussut festivaalin kyseenalaisina ja ongelmallisina pidetyistä bändikiinnityksistä (niin nykyisistä kuin menneistä), joiden vuoksi koko tapahtuma on saanut äärioikeistoa sympatisoivan leiman. Järjestäjät ovat kuitenkin järjestäen sanoutuneet irti kaikista poliittisista suuntauksista ja ideologioista.

Nyt Steelfestin järjestäjät kertovat Facebook-sivuillaan julkaisemassaan pitkässä selonteossa muutamien yhtyeiden edustajien ottaneen heihin yhteyttä ja vaatineen tiettyjen kevään 2022 Steelfestin artistikattaukseen kuuluvien esiintyjien poistamista listoilta. Järjestäjät kertovat saaneensa näiltä edustajilta listan, jossa luetellaan 12 eri esiintyjää, joiden mukanaoloa ”tulisi miettiä uudelleen”, suomeksi sanottuna siis perua.

”Steelfest ei käy neuvotteluja tai anna ’kolmansien osapuolien’ päättää tai vaikuttaa siihen, mitkä bändit saavat tai eivät saa esiintyä tapahtumissamme”, todetaan Steelfestin tiedotteessa ykskantaan.

”Emme lähde tällaiseen keskusteluun emmekä asetu ulkopuolisten tahojen kontrolloitavaksi. Emme voi joka kerta tarkistaa agentuureilta ja heidän ’ammattilaisiltaan’ tai mitata sosiaalista painetta jokaisen artistin kohdalla ja katsoa, mikä bändi saa soittaa Steelfestissä ja mikä ei. Kun nyt lopetamme tämän keskustelun, se tarkoittaa, että peruutuksia on luvassa.”

Ennustus piti myös paikkansa. Muun muassa saksalainen thrash-veterani Sodom on ilmoittanut peruvansa esiintymisensä Steelfestissä. Sodom oli yksi tapahtuman pääesiintyjistä ja yksi bändeistä, johon kohdistui sosiaalisessa mediassa kovaa painetta tapahtumassa esiintymisen johdosta.

”Yritämme luonnollisesti palata Suomeen niin pian kuin mahdollista, toivon mukaan hieman paremmissa merkeissä, positiivisemmissa ja juhlamielisissä tunnelmissa”, Sodomin Facebook-sivuilla todetaan lyhyesti.

Myös muun muassa Samaelin nimi on kadonnut Steelfest 2022 -artistilistauksesta. Yhtyeen Facebook-sivuilla ei ole tätä kirjoittaessa suoraa mainintaa peruuntumisesta, mutta yhtye on todennut, ettei se halua esiintyä samassa tapahtumassa tiettyjen muiden esiintyjien kanssa.

”Muutama päivä sitten tapahtuma julkisti vuoden 2022 koko kattauksen ja näyttää siltä, että mukana on nyt bändejä, jotka käyttävät musiikkiaan pääasiassa levittääkseen sellaisia äärimmäisiä poliittisia näkemyksiä, joita emme tue. Emme usko sensuuriin, mutta haluamme silti ottaa etäisyyttä sellaisiin äärilaitaa edustaviin näkemyksiin, joiden takana emme seiso”, yhtye on tiedottanut.

Melechesh on myös perunut tulonsa, muttei kuitenkaan nyt nousseen kalabaliikin vuoksi vaan aikataulullisista syistä. Yhtye on nimittäin studiossa juuri silloin, kun Steelfest järjestetään.

Steelfest järjestetään 12.-15.5.2022.

Lisää luettavaa