”Ihan täydestä päähänpistosta se lähti” – Nightwishin perustamisesta tänään täyteen 25 vuotta

Yhtyeen primus motor muisteli bändin vaiheita Iltalehden haastattelussa.

06.07.2021

Nightwish perustettiin Kiteellä 6. heinäkuuta 1996. Bändin laittoivat pystyyn 19-vuotias kosketinsoittaja Tuomas Holopainen ja juuri 18 vuotta täyttänyt kitaristi Emppu Vuorinen, jotka pyysivät akustiseen tunnelmointiprojektiinsa laulajaksi 19-vuotiaan Tarja Turusen, joka oli tuttu saman koulun jazz-bändistä. Pian kokoonpano kasvoi rumpali Jukka Nevalaisella ja musiikki vaihtui sinfoniseksi metalliksi. Marraskuussa 1997 ilmestyi yhtyeen debyytti Angels Fall First ja loppu on historiaa, kuten sanotaan.

Biologin urasta haaveillut Tuomas Holopainen muisteli bändin alkuvaiheita tuoreessa Iltalehden haastattelussa:

”Ihan täydestä päähänpistosta se lähti. Ei se koskaan ikinä ollut minkäänlainen unelma. Aika nopeastihan sitä tajusi, että tämä on se asia mitä haluan tehdä elämässä”, nyt 44-vuotias Holopainen kertoo Iltalehdelle.

25 vuoteen on mahtunut myös paljon dramaattisia kokoonpanomuutoksia ja erityisesti laulajien vaihtuminen bändissä on noussut otsikoihin ulkomaita myöten. Turunen erotettiin yhtyeestä avoimella kirjeellä 21. lokakuuta 2005 ja hänen tilalleen kaksi vuotta myöhemmin kiinnitetty Anette Olzon erosi 2012. Vuodesta 2013 saakka bändin laulajana on toiminut karismaattinen Floor Jansen.

Vuosien varrella myös rumpali ja basisti ovat vaihtuneet – viimeisin käänne oli pitkäaikaisen basisti-laulaja Marko Hietalan yllättävä eroaminen bändistä viime keväänä. Hänen tonttinsa täyttää ainakin tulevalla kiertueella Jukka Koskinen (Wintersun, Northern). Holopainen vahvistaa Iltalehdelle, että laulajana Hietalaa ei olla korvaamassa vaan bändi jatkaa tästä eteenpäin kahden solistin – Floor Jansenin ja multi-instrumentalisti Troy Donockleyn – voimin.

”Paljon ollaan koettu huikeita juttuja kahdenkymmenenviiden vuoden aikana, ja muutamaan kertaan on tullut turpaan tosi rajusti. Aina musiikki ja yhdessäolo ovat pitäneet pinnalla. Toivottavasti sitä kestää vielä tovin”, Holopainen pohtii.

”Kaikista tärkeintä on se, mitä kaiuttimista kuuluu ja mitä tunteita ne herättää. Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, kuka tai ketkä sen musiikin takana on.”

Bändin seuraavat tavoitteet ovat päästä taas kiertueelle ja saada järjestyksessään bändin kymmenes pitkäsoitto tehdyksi. Studio on varattu vuodelle 2023.

Lisää luettavaa