Inferno tarjoaa: kuuntele uusi Oranssi Pazuzu -levy!

Kosmonument tarjoaa erinomaisen väylän jylhiin, kosmisiin tunnelmiin ja tajunnan pimeisiin tasoihin. Oranssi Pazuzun kakkoslevy ilmestyy 26.10., mutta Infernon sivuilla voit kuunnella sitä jo nyt! Mukana myös tekstittäjän, basisti Onton kuvaukset kappaleista.

Kuva: Samuli Huttunen www.myspace.com/oranssipazuzu

[TÄMÄ KUUNTELUKAMPANJA ON PÄÄTTYNYT.]

Sienipilvi

Levy alkaa kolmella peräkkäisellä tai vaihtoehtoisella maailmanlopun visiolla, joista ensimmäinen on klassinen ydintuhoskenaario. Se on tuommoinen lopun aikojen julistus, raskaasti jyräävä ja vaikeasti pysäytettävä. Äänimaisemassa on aistittavissa valtavan paineaallon aiheuttamaa tukehtumisen ja voimattomuuden tunnetta.

Komeetta

Seuraavana on vuorossa dinosaurusten kohtalo, eli komeetan törmäyksen aiheuttama välitön tuho, mutta sitäkin vakavampi seuraus on Auringon peittävällä mustalla pilvellä, joka antaa tilaisuuden vain hitaaseen kuihtumiseen. Itse kuitenkin ajattelen biisiä voitonriemuisena tuhofantasiana. Se ei synkistele, vaan tanssii raunioilla.

Uusi olento nousee

Kolmas ja viimeinen naula Maapallon arkkuun on tuhon keskeltä nouseva uusi olento, jonkinlainen scifi-antikristus. Musiikillisesti sisältää levyn voimakkaimmat blackmetal- ja doomvaikutteet. Tekstissä esiintyvä kuolemaa kylvävä metallijumala on suora lainaus Dan Simmonsin Hyperion-romaanista.

Luhistuva aikahäkki

Levyn toinen osuus alkaa hitaasti kasvavalla instrumentaalilla. Ensimmäisen osan maailmanloput on jätetty taakse ja pakomatka (ja todellisuuden mureneminen) voi alkaa. Korkea jumitusaltistus.

Maavaltimo

Kertojahahmo, pakeneva avaruusmatkaaja, näkee entisen kotimaailmansa vain peruutuspeilistä lentäessään kohti tuntematonta kosmosta. Tässä kohtaa levyä avaruusvaihde alkaa osua kunnolla silmään. Luhistuvan aikahäkin kasvava massa antaa hyvän lähtöenergian biisille, joka kuljettaa matkustajan kiertoradalle asti.

Siirtorata 100 10100

Toisen osuuden päättää äänimaisema, joka ojentaa viestikapulan kuulijan mielikuvitukselle. Nimi viittaa Hohmannin siirtorataan, joka on planeetalta planeetalle -siirtymään tarvittavaa energiaa mitoittava fysikaalinen laskentamenetelmä.

Andromeda

Levyn kolmas ja viimeinen osuus seuraa avaruusmatkaajan retkeä kohti tuntematonta. Andromedassa tarkkaillaan naapurigalaksia, jossa voisi ehkä olla elämää. Tämä on meille aika poikkeuksellinen biisi, jossa on hyvin vähän metallia ja reilu annos vanhaa kunnon progea.

Loputon tuntematon

Muistaakseni ensimmäinen biisi, joka levylle tehtiin. On toiminut eräänlaisena majakkana kokonaisuutta rakentaessa. Kertojahahmon tekniikka pettää ja hän joutuu tyhjiön armoille. Koti on kaukana eikä pimeydessä näy mahdollisuuksia. Loppu lähestyy.

Kaaos hallitsee

Lopulta kosminen matkaaja imeytyy tilaan jossa välittömästi aistittavan todellisuuden rajat murtuvat ja tajunta alkaa muovautua hallitsemattomasti. Tuttu ja turvallinen katoaa, jäljellä on vain pelottava ja ehkä kuolettava tuntematon. Onko kyseessä musta aukko vai mikä? Avaruusseikkailu 2001 -leffan loppukohtaus on ollut tässä jonkinlaisena inspiraationlähteenä.

Epilogi. Avaruus jatkaa vuosimiljardien huminaansa. Zenmäisen tyyni kosmos ei ota kantaa siihen, oliko tämä nyt hyvä vai huono matka.