Insomnium julkaisee teemalevyn Pohjolan synkistä vuosista – ensisingle Lilian on levyn harvoja valonpilkahduksia

"Taas kerran Insomnium toimii ääniraitana suomalaiselle sielunmaisemalle", nauraa kitaristi Vanhala.

04.11.2022

Insomnium julkaisee uuden Anno 1696 -studioalbumin 24. helmikuuta 2023. Kyseessä on yhtyeen yhdeksäs pitkäsoitto ja luvassa on teemalevy, joka perustuu laulaja-basisti Niilo Seväsen kirjoittamaan novelliin, jonka käänteet sijoittuvat suurten kuolonvuosien ja nälänhädän aikaan.

”Torsåkerin noitavainot toimivat kammottavana inspiraation lähteenä”, Sevänen kertoo.

”Novellissa mainittu tapaus, jossa 70 naista mestatattiin pienessä ruotsalaisessa pitäjässä, on kenties Pohjoismaiden synkin esimerkki noitavainoista.  Ja kaiken lisäksi vuoden 1696 ja 1697 nälkävuosiin Suomessa liittyy kaikenlaisia kammottavia tarinoita ihmissyönnistä ja lapsenmurhista. Aikakausi luo siis erinomaiset puitteet synkälle tarinalle, jossa historia ja myytit kietoutuvat toisiinsa.”

Odotettavissa on siis varsin synkkää, epätoivoista, surullista ja vihaista meininkiä.

”Taas kerran Insomnium toimii ääniraitana suomalaiselle sielunmaisemalle. Olemme kaikki isosti tuntevia, melankolisia tyyppejä”, nauraa kitaristi Markus Vanhala.

Ensimmäisenä maistiaisena levyltä on tänään julkaistu single Lilian, joka edustaa albumin perinteisintä Inso-antia.

”Kappale myös sisältää albumin harvoja valonpilkahduksia, muuten mennään taas aika toivottomissa tunnelmissa”, Vanhala lisää.

Niille jotka haluavat uppoutua vieläkin syvemmälle Anno 1696:n tarinaan on tarjolla albumin erikoisversio, jonka mukana tulee kolmen kappaleen Songs of the Dusk -ep.

”Meillä oli yksitoista biisiä, ja mielestämme materiaali oli liian vahvaa pelkiksi bonaribiiseiksi. Nämä kolme biisiä ovat osa tarinaa, joten albumia ja ep:tä voi yhdessä ajatella jonkin sortin director’s cut -versiona!” Sevänen sanoo.

Lisää luettavaa