Insomniumilla kunnianhimoiset suunnitelmat – seuraavasta levystä luvataan jotain aivan erityistä

Juuri tulleen tiedotteen mukaa iki-ihana Insomnium on työstänyt studiossa seuraavaa julkaisuaan jo pitkälle. Siitä ei tulekaan ihan mitä tahansa levyä, vaan bändillä on seitsemännen levynsä varalle suurellisempia suunnitelmia.

Insomnium nimittäin tekee albumista ensimmäisen konseptilevynsä. Levyllä on vain yksi 40-minuuttinen kappale, joka puolestaan on rakennetty laulaja-basisti Niilo Seväsen vuonna 2007 julkaiseman Talven portti -novellin ympärille. Novelli kertoo tarinan viikinkijoukkiosta, joka lähtee etsimään mereltä tarunhohtoista saarta, vaikka talvi jo lähestyy.

Talven portti voitti julkaisuvuotenaan Nova-novellikilpailun ja sijoittui seuraavana vuonna neljänneksi vuoden parhaat kotimaiset scifi- ja fantasiatarinat palkitsevassa Atorox-äänestyksessä.

Winter’s Gateksi nimetty albumi on fyysisestikin erikoinen tapaus. Seväsen novelli julkaistaan sen kylkiäisenä suomen lisäksi saksaksi ja englanniksi käännettynä. Kirjan kuvituksesta vastaa Teemu Tähkänen.

“Yllättävän kivuttomasti tämä yltiötaiteellinen projekti on edennyt. Erittäin innostuneet fiilikset on tässä vaiheessa, vaikka miksauksen valmistumista vielä odotellaankin”, Sevänen kertoo tiedotteessa.

”Tarkoitus oli alun perin tehdä ehkä ep:n mittainen paketti musiikkia novellin ympärille, mutta mopo tietenkin karkasi käsistä. Ja hyvä niin: biisiin on saatu rakennettua monenlaisia tunnelmia, ja draaman kaari seurailee hienosti juonen kulkua. Myös kirjasta tulee tyylikäs kokonaisuus, ja kuvittaja ja kääntäjät ovat tehneet loistavaa työtä.”

Winter’s Gate on paraikaa miksaaja Dan Swanön käsittelyssä Unisound AB studiolla Ruotsissa. Levy julkaistaan maailmanlaajuisesti 23. syyskuuta. Albumin julkaisukiertueen päivät loppuvuodelle ilmoitetaan myöhemmin.