Iron Maiden sopi hittikappaleen tekijätietoja koskevan oikeusjutun – maksaa satatuhatta puntaa korvauksia

Yhtye tiputti kappaleen setistään viime vuonna plagiointisyytösten vuoksi.

Kuva: Timo Isoaho

Iron Maiden pudotti viime vuonna fanien yllätykseksi ja harmiksi Hallowed Be Thy Name -keikkavakionsa pois settilistaltaan. Syyksi kerrottiin bändin saaneen haasteen, jossa basisti Steve Harrisin ja kitaristi Dave Murrayn syytettiin varastaneen biisiinsä osia Beckett-yhtyeen Life’s Shadow -kappaleesta.

Hallowed Be Thy Name voi nyt kuitenkin palata takaisin settilistalle, sillä yhtye on sopinut oikeusjutun ja maksaa haasteen nostaneelle Barry McKaylle rahallisen korvauksen. Beckett-yhtyeen biisintekijä Brian Quinnia edustavan McKayn mukaan Iron Maiden maksaa korvauksina peräti 900 000 puntaa (noin miljoona euroa), mutta yhtyeen edustajien Blabbermouthille antaman lausunnon mukaan kyse on paljon pienemmästä summasta.

”Emme usko Brian Quinnin olleen se, joka kirjoitti nämä mainitut kuusi riviä 40 vuotta sitten kuten Barry McKay väittää. Tästäkin huolimatta välttääksemme eskaloituvat ja potentiaalisesti suuret oikeudenkäyntikulut, oli käytännöllisempää sopia riita-asia vastentahtoisesti 100 000 punnalla (noin 113 000 euroa)”, yhtyeen edustajat kommentoivat..

Iron Maidenin edustajat kutsuvat lisäksi McKayta rahaa himoitsevaksi ”sarjasyyttäjäksi”. McKay vastaa tällaisen nimittelyn vain osoittavan, että Harris, Murray ja heidän managerinsa ovat huonoja häviäjiä.

”Edustan myös kolmea muuta biisintekijää, jotka myös sanovat Harrisin ja Murrayn hyötyneen heidän kirjoittamista sanoituksistaan. Jos se tekee minusta sarjasyyttäjän, olkoon niin. Muusikoilla, joiden omaisuutta käytetään hyväksi, on oikeus saada ammattilaisen apua”, McKay vastaa.

Brian Quinn ja Robert Barton kirjoittivat Life’s Shadow -kappaleen, joka ilmestyi Beckett-yhtyeen vuonna 1974 julkaistulla eponyymillä levyllä. Harrisin edustajat ovat myöntäneet Maiden-kipparin olleen Beckettin fani ja viitanneensa Hallowed Be Thy Name -lyriikoissaan Life’s Shadow -kappaleeseen, mutta sopineen asiasta vuosia sitten Bartonin kanssa.