Jalometalli starttaa huomenna – tsekkaa missä keikkakunnossa on yksi festarin pääesiintyjistä, doomlegenda Candlemass

06.08.2015

Niinpä se olisi aurinko jälleen kerran kierretty ja olisi aika mitä mainioimman soittojuhlan, Oulun Jalometallin. Jalossa on tuttuun tyyliin tarjolla monenlaista mielenkiintoista (koko line-upin voi tsekata täällä), mutta itse odotan eritoten doomveteraani Candlemassin keikkaa – siitäkin huolimatta, ettei yhtyeen johtaja Leif Edling ole terveysongelmien vuoksi mukana esiintyvässä kokoonpanossa.

Jalometalli palaa nyt syntysijoilleen Kuusisaareen, ja jos saa harrastaa hieman omakohtaista mehustelua, on hauskaa, että olen todistanut ruotsalaisbändin samoilla mannuilla jo vuonna 1989. Olin 15-vuotias, ja Kuusrock oli ensimmäinen ihan oikea festarini.

Tuolloin Candlemassin mikinvarressa vaappui munkinkaapuinen Messiah Marcolin, jota moni pitää edelleen bändin ainoana oikeana laulajana. Tämän jälkeen näkemilläni kahdella keikalla (Jalometalli 2007 ja 70 000 Tons of Metal 2012) hoilauksesta vastasi jenkki Robert Lowe, jonka lavatoiminnassa ei ollut juuri kehumista.

Kolmella Candlemass-levyllään mies kyllä toimitti, kuten alkuperäisen bändinsä Solitude Aeturnusinkin kanssa, mutta lauteilla touhu oli pahimmillaan järkyttävää hapuilua.

No, tästä ei tarvinne marmattaa, kun Jalo-lauantaissa luikauttelee viime vuodet Candlemassissä laulanut jokapaikanhevihöylä Mats Levén. Tällaista juoruaa kesäkuun lopussa Bulgarian Kavarna Rockissa taltioitu fanivideo, jonka kohteena on kenties se suurin ja kaunein kynttilämessu Solitude.

Kielisoittimet tuntuvat olevan epävireessä ja kuvakin on kaukaa, mutta se selviää, että Levénin palkeissa riittää puhinaa – ja niin muuten riitti myös viime vuoden alussa, kuten Tapio Aholan liveraportti Nosturista selvitti.

Lisää luettavaa