Jotain vanhaa, jotain uutta – haastattelussa Undeath

Kuin tyhjästä esiin tupsahtanut Undeath on nuori jenkkikokoonpano, jonka kuolontäyteisestä metallista löytyy sopivasti vanhojen aikojen havinaa.

Undeathin ensimmäiset viralliset demojulkaisut ilmestyivät vasta viime vuonna, joten Lesions of a Different Kind -debyyttilevyn putkahtaminen lähinnä pienehköjä äärimetalliyhtyeitä julkaisevan Prosthetic Recordsin kautta tuli varmasti monelle skeneä seuraavalle puskista. 

– Undeath on ollut olemassa hieman alle kaksi vuotta, mureaääninen laulaja Alexander Jones taustoittaa. 

– Perustimme bändin ihan puhtaasti yhteisestä rakkaudesta raskasta musiikkia kohtaan ja olemme kulkeneet pysähtymättä vuoden 2018 lopusta alkaen. 

Lesions of a Different Kind on huomattavan vahva debyyttilevy, jolla Undeathin kotimaan Amerikan Yhdysvaltojen kuolometalliperinne kuuluu selkeästi. Yhtyettä on kuitenkin hankala survoa mihinkään valmiiseen karsinaan, mikä kertoo paljon rochesteriläisporukan kyvykkyydestä. 

Miten määrittelisit itse esikoisenne? 

– Kutsuisin sitä yksinkertaisesti tarttuvaksi, koruttomaksi, rajuksi ja raskaaksi death metal -albumiksi. 

Undeathin musiikki kuulostaa perinteikkäältä death metalilta tuoreella otteella toteutettuna. Oletteko mielestäsi niin sanottu old school death metal -bändi? 

– Minusta otamme paljon vaikutteita vanhan koulukunnan yhtyeiltä kuiten Cannibal Corpselta, Bolt Throwerilta, Cryptopsylta ja niin edelleen, mutta en pidä meitä lainkaan oldschoolina. Olemme ainoastaan kuolometallibändi, joka tekee omaa juttuaan ja kantaa vanhahtavat vaikutteensa ylpeydellä. 

Mistä nimenne johtaa juurensa? 

– Se on vain eräs modi Skyrim-pelille, hah hah. Ei sen takana ole todellakaan mitään sen kummempaa… Ajattelin vain, että siitä saisi makean nimen bändille! 

Jos ajatellaan death metalia – tai metallia ylipäätään –, kaikki keksimisen arvoinen lienee keksitty jo aikaa sitten. Silti jostain nousee tasaisesti esiin Undeathin kaltaisia porukoita, jotka saavat vanhat metkut vaikuttamaan freeseiltä ja elinvoimaisilta. 

Jotain yhtyeen tehosta kertoo myös Lesions of a Different Kindin saama loistava vastaanotto, joka vei yhtyeen jopa Jenkkien Billboard 200 -listalle ja avasi kevyttä listamenestystä myös naapurimaassa Kanadassa. 

Nyt olisi täydellinen tilaisuus röyhkeälle itsekehulle, eli miksi ihmisten tulisi kuunnella juuri teidän musiikkianne? 

– Mikäli pidät death metalista, tulet varmasti löytämään jotain mieluista tuotannostamme, Jones vakuuttelee. 

– Emme yritä olla se kaikkein äänekkäin, pelottavin tai raskain yhtye – olemme vain porukka, jota haluat kuulla uudestaan ja uudestaan. Jos pidät hyvistä riffeistä ja hauskoista biiseistä, pidät myös Undeathistä.

Julkaistu Infernossa 10/2020.

Lisää luettavaa