Kauan eläköön Cliff Burton! – muistelkaamme edesmennyttä Metallica-basistia tämän 60-vuotispäivän kunniaksi

Clifford Lee Burton olisi täyttänyt tänään tasan 60 vuotta, mikäli kohtalo ei olisi päättänyt toisin.

10.02.2022

10.2.1962 Kalifornian Castro Valleyssa syntyi Clifford Lee Burton. Hänen isänsä Ray Burton tutustutti nuorukaisen klassiseen musiikkiin ja tämä aloitti nuorena pianonsoiton. Teini-ikäisenä rockmusiikki vei kuitenkin mennessään ja Burton tarttui 13-vuotiaana bassoon Rushin Geddy Leen, Black Sabbathin Geezer Butlerin, Motörheadin Lemmy Kilmisterin ja Thin Lizzyn Phil Lynottin innoittamana.

Kouluaikoina Burton perusti ensimmäisen bändinsä EZ-Street, jossa soittivat myös tulevat Faith No More -muusikot Jim Martin ja Mike Bordin. Kolmikko soitti yhdessä myös Agents of Misfortune -bändissä, joka muun muassa osallistui bändikisaan vuonna 1981. Seuraavana vuonna Burton liittyi heavy metal -bändi Traumaan, jonka keikan nähtyään James Hetfield ja Lars Ulrich nappasivat miehen Metallicaan.

Burton oli mukana Metallican kolmella ensimmäisellä pitkäsoitolla (Kill ’em All, 1983, Ride the Lightning, 1984 ja Master of Puppets, 1986). Ainoana musiikkia opiskelleena soittajana ja klassisen musiikin taustan omaavana Burton toi Metallicaan paljon musikaalista lisää ja Hetfield on sanonut oppineensa Burtonilta paljon muun muassa harmonioista ja melodioista.

”Kun kuuntelet Kill ’em Allia ja sitten Ride the Lightningia, ero on aika selvä. Koko palettimme laajeni”, Ulrich puhui Burtonin vaikutuksesta Talk is Jerichon haastattelussa vuonna 2017.

”Hän saattoi keskustella kanssasi Bachista, Beethovenista ja Tchaikovskysta. Vuonna 1981 James ja minä emme juurikaan puhuneet klassisesta musiikista, meillä oli hieman kapeampi katse, haha! Ja vaikka Cliff rakasti energiaa ja aggressiota, en usko, että hän oli esimerkiksi Iron Maidenin kova fani. Muistan kun varhaisilla reissuillamme laitoin soimaan Maidenia tai jotain – hän ei pompannut ylös penkiltään ja alkanut moshailemaan.”

”Saatoin soittaa Maidenia ja Diamond Headia ja sen jälkeen hän soitti [ZZ Topin] Rio Grande Mudia tai jonkun Yes-albumin jota en ollut koskaan kuullut. Hän liputti Jethro Tullin puolesta. Police oli yksi bändi, jota hän rakasti. Hänen makunsa oli todella laaja eikä häntä kiinnostanut, millainen se olisi pitänyt olla, jos soitit metallibändissä. Se oli jotain, mihin James ja minä emme olleet vielä siihen aikaan tarpeeksi kypsiä. Cliff oli ehdottomasti meistä musiikillisesti avarakatseisin.”

Burtonin ura ja elämä katkesi kuitenkin traagisesti 27. syyskuuta 1986 Metallican ollessa kiertueella Master of Puppets -levyn tiimoilta. Matkalla Tukholmasta Kööpenhaminaan yhtyeen keikkabussi joutui onnettomuuteen, jossa Burton menehtyi. Hän oli kuollessaan 24-vuotias.

Burton olisi täyttänyt tänään tasan 60 vuotta. Sen kunniaksi tässä muutamia parhaimpia paloja maestron otteista vuosien varrelta. Kauan eläköön Cliff Burton!

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Lisää luettavaa