”Kirjoitamme kamaa, mitä milloinkin sattuu tulemaan” – haastattelussa Metal Church

Todelliseksi heavy metal -monumentiksi kasvanut Metal Church ei osoita hiipumisen merkkejä. Tästä on hyvänä osoituksena bändin uusi levy, joka kestää vertailun sen klassikoihin.

Ottaen huomioon, että Metal Church on jo lähes nelikymppinen, Damned If You Do kuulostaa yllättävän elinvoimaiselta ja tuoreelta albumilta. Käykö tällaisen musiikin tekeminen vuosi vuodelta raskaammaksi ja vaikeammaksi?

– En sanoisi, että levyn tekeminen oli mitenkään raskasta, bändiin parinkymmenen vuoden tauon jälkeen palannut laulaja Mike Howe tokaisee.

– On kuitenkin oma haasteensa saada aikaiseksi jotain uutta ja erilaista. Minun ja Kurdtin [Vanderhoof, kitara] välinen hyvä kemia tekee prosessista itse asiassa todella nautinnollisen, koska hän on äärimmäisen lahjakas biisinkirjoittaja. Väliin mahtuu tietysti hieman huonompiakin hetkiä, kuten ihan joka asiassa.

Damned If You Do koostuu todella tarttuvista kappaleista, joissa on runsaasti melodisia koukkuja. Oliko biisien tarttuvuus se juttu, jota lähditte tällä kertaa erityisesti jahtaamaan?

– Kirjoitamme kamaa, mitä milloinkin sattuu tulemaan ja mitä itse haluaisimme kuunnella. Tällaisista asioista ei kannata repiä turhaa stressiä, ja yritämme parhaamme mukaan olla mahdollisimman spontaaneja ja aitoja biisintekijöitä. Kuulostaako kappale hyvältä? Tuntuuko se hyvältä? Potkiiko se munille? Siitä tässä on käytännössä kyse.

Millaisia asioita käsittelette albumin sanoituksissa? Löytyykö teksteistä niitä yhdistävä punainen lanka?

– Niissä ei varsinaisesti ole yhtenäistä linjaa, ja uskon, että tekstit ilmenevät jokaiselle lukijalle erilaisella ja henkilökohtaisella tavalla. Ihmiset tulevat aina tulkkaamaan sanoituksia siten, että ne kuvastavat heidän omia elämänkokemuksiaan.

– Tekstit ovat periaatteessa eräänlaista rock’n’roll-angstia, ja siitä meidän musiikissammekin on kyse. Haluamme käsitellä arkielämän turhauttavia juttuja terveellä ja rakentavalla tavalla. Minusta tuntuu, että tämä on terapeuttista touhua.

Metal Church tunnetaan traditionaalisesta ja trendejä uhmaavasta heavy metalistaan. Onko sinulla aikaa tai intoa seurata, mitä tämän päivän metalliskenessä tapahtuu?

– Henkilökohtaisesti en ole juurikaan tutustunut tämän päivän metallibändeihin, mutta uskon, että kentältä löytyy loistavia artisteja, kuten missä tahansa musiikkigenressä. Asiaa pitäisi varmaan tutkia vähän tarkemmin.

Metal Church on toiminut 1980-luvun alkuvuosilta ja sen uran aikana on nähty muutamakin tauko, joista viimeisin päättyi vuonna 2012. Bändi on kuitenkin palannut aina kehiin tyylilleen uskollisena ja vahvoja albumeita tehden. Mikä on se juttu, joka pitää metallikoneen käynnissä?

– Kurdt Vanderhoof ja hänen uskomaton lahjakkuutensa, Howe vastaa yksiselitteisesti.

Julkaistu Infernossa 10/2018.