Kirk Hammett tänään 60 vuotta – katso valikoituja tähtihetkiä Metallica-kitaristin uran varrelta

Paljon onnea, Kirk Lee Hammett!

18.11.2022

Kirk Lee Hammett syntyi 18. marraskuuta 1962 San Franciscossa. Kauhuelokuvista sekä Jimi Hendrixistä, Led Zeppelinistä ja UFO-yhtyeestä kiinnostunut Hammett alkoi soittaa kitaraa 15-vuotiaana ja perusti jo vuotta myöhemmin thrash metal -yhtye Exodusin. Vuonna 1983 Hammett sai käänteentekevän puhelun, jossa tätä pyydettiin auttamaan New Yorkiin debyyttilevyään äänittämään lähtenyttä Metallicaa – bändi oli antanut potkut silloiselle kakkoskitaristilleen Dave Mustainelle ja tarvitsi kipeästi jonkun soittamaan soolot levylle. Hammett pakkasi laukkunsa ja kitaransa, lensi New Yorkiin ja loppu, kuten sanotaan, on historiaa.

Vaikka pääsävellysvastuu Metallicassa onkin nokkamies James Hetfieldillä, on Hammettinkin sävelkynästä irronnut ikonisia riffejä. Esimerkiksi Enter Sandmanin pääriffi on juurikin Hammettin käsialaa ja hänen nimensä löytyy myös monista Ride the Lightning– ja Master of Puppets– klassikkolevyjen kappaleista. Soolokitaristina Hammett tunnetaan runsaasta wah-pedaalin käytöstä sekä melodisista, pitkälle mietityistä ja sävelletyistä sooloista, joissa on usein selkeä draaman kaari. Harvassa ovat ne aloittelevat metallikitaristit, jotka eivät ole tapailleet vaikkapa Onen, Master of Puppetsin, Enter Sandmanin, The Unforgivenin tai Creeping Deathin sooloja.

Kirk ”The Ripper” Hammettin 60-vuotispäivän kunniaksi kokosimme alle muutamia videopätkiä, joissa usein Hetfieldin sekä rumpali Lars Ulrichin varjoon jäävä kitaristi nostetaan parrasvaloihin. Mukana on klippejä aina vuodesta 1983 (yleisö varastaa Hammettin kitaran kesken soolon) viime vuoteen asti (Hammett otti osaa kitaravalmistaja Gibsonin Icons-videosarjaan). Ei muuta kuin rutkasti onnea, Kirk Hammett!


Kirk Hammettin käsistä lähtevä soolo vuodelta 1983

Juuri Kill ’em All -debyyttinsä julkaissut Metallica esiintyi Chicagon Metrossa elokuussa 1983. Keikka sisälsi tuttuun tapaan Hammettin kitarasoolon, joka kuitenkin riistäytyi kirjaimellisesti käsistä yleisön napatessa miehen soittimen suoraan tämän näpeistä.


Hammett äänittämässä sooloja ”The Black Albumille”

Tässä A Year and a Half in the Life of Metallica -dokumentista napatussa pätkässä Hammett työstää The Unforgiven -kappaleen kitarasooloa (jonka mies itse nimeää yhdeksi kaikkien aikojen suosikkisoolokseen). Aivan helpolla ei ikoninen soolo syntynyt ja videolta pystyy aistimaan sekä kitaristin että tuottaja Bob Rockin turhautumisen.


Hammettin soolonäyte vuodelta 1992

San Diegossa 1992 kuvattu pätkä on napattu Live Shit: Binge & Purge -livetaltioinnilta (1993).


Hammettin pelit ja vehkeet

Kirk ja kitarateknikkonsa Justin Crew esittelevät Hammettin soittokamoja tässä Cunning Stunts -live-dvd:n (1998) bonusmateriaaleista löytyvällä pätkällä.


Kirkin ja Robin jamittelut

Hardwired… To Self-Destruct -albumin kiertueella Hammettilla ja basisti Robert Trujillolla oli tapana jammailla ja tapailla joka keikalla jotain paikallisen artistin kappaletta. Helsingin-keikoilla vuonna 2018 kuultiin Michael Monroeta (maestron noustessa itsekin lavalle) ja Hassisen Konetta, Hämeenlinnassa 2019 puolestaan Popedaa.


Kauhufani

Hammett tunnetaan myös suurena kauhuelokuvien ja -sarjakuvien fanina, jonka kokoelma oheistuotteista, elokuvarekvisiitoista ja kaikesta mahdollisesta kauhuun liittyvästä on todella vaikuttava. Tässä vuodelta 2012 peräisin olevalla videolla Hammett esittelee tätä hulppeaa kokoelmaansa.


Hammett keskustelee kitaroista

Tässä pätkässä Hammett keskustelee kitaroista Guitar Centerin vuonna 2014 tehdyssä haastattelussa.


Peter Greenin muistokonsertti

Hammett osallistui Fleetwood Mac -perustajajäsenelle, vuonna 2020 menehtyneelle Peter Greenille järjestettyyn muistokonserttiin ja esitti konsertissa Fleetwood Macin The Green Manalishi (With the Two Prong Crown) -kappaleen. Hammettin lisäksi lavalla nähtiin iso joukko muita nimekkäitä muusikoita kuten Fleetwood Mac -rumpali Mick Fleetwood sekä ZZ Topin Billy Gibbons. Mainittakoon myös, että Hammettin käyttämä Les Paul -kitara kuului alkujaan Greenille itselleen.


Kirk ja wah-pedaali

Hammett tunnetaan siitä, että hän käyttää runsaasti wah-pedaalia sooloissaan. Niinkin paljon, että siitä on tullu vitsailun ja meemien aihe. Kirk tietää tämän itsekin ja osoitti erittäin hyvää pelisilmää ja kykyä nauraa itselleen, kun hän vuonna 2020 järjestetyssä leikkimielisessä soittokilpailussa David ”Mrs. Smith” Hanburya vastaan nousi soittamaan giganttisen wah-pedaalin päälle.


Hammett Gibson TV:n pitkässä haastattelussa

Kitaravalmistaja Gibson haastatteli vuosi sitten Hammettia pitkän kaavan mukaan Icons-videosarjaa varten. Lähes puolitoistatuntisessa haastattelussa Hammett käy kattavasti läpi uraansa ja elämäänsä.

Lisää luettavaa