Kommentti: Mark Lanegan, mies jonka ääni täytti areenan

Mark Lanegan 25.11.1964 – 22.2.2022.

23.02.2022

Loppuvuodesta 2009 olin katsomassa Depeche Modea Lontoon kolossaalisella O2-areenalla. Tiedossa oli, että lämmittelijän ominaisuudessa esiintyisi Soulsavers-yhtye, mutta sen solistin henkilöllisyys iski tajuntaan vasta kun tämä avasi suunsa.

Lanegan, jumalauta!

Miehen kovasta elämästä kaikupohjaa kerännyt ääni täytti koko hiivatin hallin. Hänen karismansa oli niin sakeaa, ettei sitä voi selittää järjellä, mitenkään päin. Niin paljon kuin Laneganin keulittaman Screaming Trees -yhtyeen albumeja rakastinkin, siinä hetkessä tuntui kuin hänen tulkintansa puristaminen äänilevyn kahleisiin olisi suoranainen rikos.

En muista nytkään koko illan annista juuri muuta kuin Laneganin osuuden. Aika hurjaa, kun miettii, että hänen jälkeensä lavalla nähtiin Dave Gahanin ja Martin Goren tasoisia hahmoja, hekin auroiltaan massiivisia.

Seitsemän ja puoli vuotta aiemmin olin todistanut Queens of the Stone Agen keikan Provinssirockissa. Ja mitä siitä on putkahtanut sittemmin mieleen? Noh, lähinnä eräs lavalla pistäytynyt, rasvaisen rekkamieslippiksen suojista raspisen antinsa annostellut tyyppi.

Olen huutanut joskus kapakassa, ettei Lanegania kovempaa elävää rocklaulajaa ole. Nyt en voi enää huutaa niin. Surettaa, etten mennyt katsomaan häntä livenä, vaikka tilaisuuksia olisi tarjoutunut vuoden 2009 jälkeenkin. Mutta se on elämää, joka loppuu aina aikanaan.

Onneksi on edes ne äänilevyt.

YouTube video

Lisää luettavaa