”Kuka haluaa rahastusmielessä tehtyä black metalia?” – Ihsahn ei usko, että uusi Emperor-levy olisi hyvä idea

Vinha pointti.

03.02.2024

El Planeta Del Rock haastatteli hiljattain Emperor-nokkamies Ihsahnia. Haastattelussa mieheltä kysyttiin, olisiko tämän mielestä uuden Emperor-albumin tekeminen huono idea.

– Kyllä. Minusta olisi. Saisinpa killingin joka kerta, kun minulta kysytään, onko Emperorilta vielä tulossa uusi levy.

– Alkuun se tuntui vähän ärsyttävältä, mutta olen päättänyt suhtautua siihen niin, että totta kai tuollaiseen kysymykseen sisältyy kohteliaisuus. Ihmisillä, kuten minullakin, on erityinen suhde musiikkiin jota he kuuntelivat nuorempana, tai joka on ollut heille jollakin muulla tavalla merkityksellistä. Musiikkimme on ollut joillekin tärkeää, ja se on mahtavaa.

– Uutta albumia kysytään tietysti sen takia, että niitä samoja tunteita halutaan kokea uudelleen ja niitä toivotaan lisää. Mutta miten käytännössä olisi mahdollista tehdä Emperor-levy, joka vastaisi noihin toiveisiin?

– Olisi varmaankin helpohkoa tehdä jotakin, joka kuulostaisi varhaiselta Emperorilta, mutta kuka haluaisi black metal -levyn joka on tehty rahastusmielessä vastaamaan markkinoiden tarpeisiin? Se on vastoin kaikkea sitä, mistä musiikissa on kyse.

– Emperorin kanssa päädyimme siihen pisteeseen, että tein yhä suuremman osan musiikista. Viimeisellä albumilla tein kaiken. Jos seuraamme tuota kehityskaarta, se on hyvin lähellä sitä, mitä teen tänä päivänä sooloartistina. En usko, että se on sitä, mitä ihmiset tarkoittavat.

– En tiedä halutaanko minun palaavan taaksepäin, olevan jälleen teini-ikäinen ja unohtavan kaiken muusikkona oppimani. Se on aika mahdotonta. Mikäli siis planeetat eivät asetu siten, että minut ja Samothin yhdistää jokin sellainen yhteinen idea, jonka molemmat todella haluavat tehdä, en oikeasti usko sen tapahtuvan.

– Sitäpaitsi sano yksikin bändi, joka hajosi ja teki myöhemmin paluulevyn, josta ihmiset sanoivat että ei vittu miten hyvää tavaraa, parempaa kuin vanha materiaali. Sitä ei vain tapahdu, koska nostalgian kanssa ei voi kilpailla.

Lisää luettavaa