Kulttiklassikko Heavy Metalin ohjannut Gerald Potterton on kuollut

Potterton toimi urallaan myös animaattorina muun muassa The Beatlesin Yellow Submarine -elokuvassa.

25.08.2022

Palkittu animaattori, ohjaaja ja tuottaja Gerald Potterton, 91, on kuollut. National Film Board of Canada tiedotti suru-uutisesta Twitterissä.

Hammersmithin taidekoulusta valmistunut Potterton oli mukana The Beatlesin Yellow Submarine -elokuvan animaattoritiimissä ja hänen kättenjälkensä näkyy erityisesti niin sanotussa Liverpool-osiossa, jossa soi Eleanor Rigby.

Potterton muistetaan myös Heavy Metal -kulttiklassikon ohjaajana. Vuonna 1981 julkaistu Ivan Reitmanin tuottama Heavy Metal on antologiaelokuva, joka koostuu erilaisista scifi- ja fantasiateemaisista lyhytanimaatioista. Aikuisille suunnattu animaatioelokuva muistetaan paitsi taiteellisesta piirrosjäljestä ja väkivaltaisuudesta, myös soundtrackista, jolla oli mukana sen hetken kovimpia hard rock- ja heavy metal -yhtyeitä kuten Black Sabbath, Blue Öyster Cult, Cheap Trick, Nazareth ja Journey. Elokuvan tunnuskappaleen esitti Sammy Hagar.

Elokuvalle julkaistiin vuonna 2000 jatko-osa Heavy Metal 2000, jonka soundtrackilla olivat mukana muun muassa Pantera, System of a Down, Machine Head, Monster Magnet ja Coal Chamber. Elokuva kuitenkin floppasi eikä saavuttanut samanlaista kulttistatusta kuin edeltäjänsä. Elokuvasarjalle on suunniteltu jatkoa, mutta mitään konkreettista sillä saralla ei ole kahdessa vuosikymmenessä tapahtunut.

Potterton pyöritti myös omaa tuotantoyhtiötään ja teki muun muassa animaatiorilyhäreitä, jotka saivat myös Oscar-ehdokkuuksia. Lisäksi hän ohjasi ja tuotti erilaisia tv-tuotantoja.

Lisää luettavaa