Kuoleman porteilta takaisin – haastattelussa Blaze of Perdition

Kuva: Agonia Records

Puolalaista black metal -yhtyettä Blaze of Perditioniä on koeteltu toden teolla. Vajaat kaksi vuotta sitten tapahtunut auto-onnettomuus vei bändin nuoren basistin hengen, mutta yhtye on palannut nyt levytyskantaan – vahvempana kuin koskaan.

Uuden levyn nimi Near Death Revelations kertoo paljon. Tasokasta blackiä paiskova bändi on katsonut kirjaimellisesti kuolemaa silmästä silmään, minkä voi aistia uusia biisejä kuunnellessa: purkissa on todella raivokas ja tunnepitoinen levy.

– Tämä on henkilökohtaisinta ja täydellisintä materiaaliamme tähän mennessä, mutta onko se sitten raivokkainta? Ehkä olet todellakin oikeassa, sillä kaikki tapahtunut heijastuu tällä levyllä arvokkaan taiteen muodossa. Albumi on täynnä vilpitöntä tunnetta, ja ehkä tämä raivo on juuri yksi niistä tunteista; kaiken vihan ja turhautumisen piti purkautua ulos jollain tavoin, laulaja Sonneillon mietiskelee.

Near Death Revelationsissä on rankkuudestaan huolimatta jotain äärimmäisen runollista. Tämä käy ilmi jopa levyn biisijärjestystä silmäillessä, sillä ylhäältä alas valuvat kappaleennimet vaikuttavat muodostavan ikään kuin runon. Oliko tämä ihan tarkoituksellista?

– Kun kirjoitimme sanoituksia, emme suunnitelleet mitään varsinaista biisijärjestystä, mutta totuus on, että tämä on enemmän tai vähemmän konseptilevy, jonka osat liittyvät tiukasti toisiinsa. Hienoa, että huomasit tämän, sillä emme todellakaan suunnitelleet hommaa. Tämä on tapahtunut aivan sattumalta.

Jos palaamme vielä vuonna 2013 tapahtuneeseen auto-onnettomuuteen, jossa loukkaannuit itsekin vakavasti, muuttiko tapahtuma jollain tavalla näkemyksiäsi elämästä ja kuolemasta?

– Ainakin se herätti paljon ajatuksia. En ole hyvä selittelemään sanoituksia ja mielestäni taide kadottaa taikansa, mikäli se riisutaan metaforista, mutta olen muuttunut ihmisenä vahvemmaksi ja fokusoituneemmaksi tekemisteni suhteen. Jotkut ovat sanoneet minun muuttuneen kylmemmäksi, ja ymmärrän kyllä heitä. En ole koskaan ollut ”helppo ihminen”, ja nykyisin olen entistä vaikeampi. No, tämä on kuitenkin vain elämää, ja elämä on raskasta.

Haastattelu julkaistu Infernossa 6/2015.