Lisää näytteitä Metallican Black Albumin juhlajulkaisulta kuunneltavissa – näin kulki Holier Than Thou levyn esituotantovaiheessa

Versio on taltioitu treenisessioissa lokakuussa 1990.

07.07.2021

Metallican ikoninen nimikkoalbumi, joka myös Black Albumina tunnetaan, täyttää loppukesästä tasan 30 vuotta. Sen kunniaksi levy saa vastaavan uusintajulkaisukäsittelyn kuin mitä yhtyeen aiemmistakin studioalbumeista on vuosien varrella julkaistu: massiivisin deluxe-versio sisältää huimat kuusi vinyyliä, 14 cd:tä, kuusi dvd:tä sekä kirjan, plektroja ja muuta sälää. Saataville tulee toki myös maltillisempia vinyyli- ja cd-versioita. Juhlajulkaisua varten levy on luonnollisesti myös uudelleenmasteroitu ja bonusmateriaaleiksi on kaiveltu arkistoista vanhoja demo- ja treeniäänittelyjä, vaihtoehtoisia studio-otoksia sekä livetaltiointeja.

Nyt Metallica on jakanut maistiaisena näistä bonuksista esituotantotreeneissä lokakuussa 1990, vain pari päivää ennen varsinaisten studiosessioiden alkua soitetun ja äänitetyn version Holier Than Thou -kappaleesta. Aika valmiilta ja lopullisen oloiselta biisi kuulostaa jo tässä vaiheessa – totea vaikka itse tuosta alta.

Metallica äänitettiin 6.10.1990-16.6.1991 välisenä aikana Los Angelesin One on One -studiolla (äänityksiä tehtiin noin viikon verran myös Vancouverin Little Mountain Sound Studiosissa) ja se julkaistiin 12. elokuuta 1991. Levy nousi ilmestyessään listaykköseksi kymmenessä maassa ja kotimaassaan Amerikassa se myi ensimmäisellä viikolla lähes 600 000 kappaletta. Metallica on yksi maailman eniten myydyistä albumeista ja se on myynyt Yhdysvalloissa jo 16-kertaista platinaa eli yli 16 miljoonaa kopiota.

Lisää luettavaa