Maistelimme Amorphis-olutta – kyllä, olemme edelleen kirjoituskunnossa

Amorphis liittyi nimikko-oluella varustettujen bändien jatkuvasti kasvavaan joukkoon. Suomimetallin vientivaltteihin lukeutuvalle yhtyeelle oluen pani nuori tuusulalaispanimo Maku Brewing.

Ensikosketukseni panimon tuotteisiin tapahtui Suuret oluet – Pienet panimot -tapahtumassa kesällä 2014. Tällöin uuden pienpanimon vastapantu IPA teki hurjan vaikutuksen. Tuhdisti humaloitu IPA lunasti tasapainoisuudellaan ja tyylitietoisuudellaan paikan maistelijan sydämestä heti ensisiemauksella.

Sanomattakin lienee selvää, että myös puulaakin muut mallastuotteet ovat tulleet tutuiksi tämän jälkeen. Myös Amorphis pale ale, sillä kyseessä ei ole yhtyettä varten pantu olut, vaan bändille brändätyllä etiketillä varustettu Maku pale ale.

Oluen valmistus on toki mystinen prosessi, johon voi vaikuttaa esimerkiksi erilainen etiketti. Näin ainakin uskottelin itselleni Amorphis pale alea lasiin kaataessani.

Maitokauppavahvuiseksi olueksi (4,5 %) Maku on saanut amerikkalaistyyppiseen pale aleensa melko ryhdikkään suutuntuman. Katkeran ensipuraisun jälkeen olut tarjoilee kukkaisuutta, joka taittuu sitrushedelmien happamuudeksi – menon pysyessä virkistävän raikkaana alusta loppuun.

Amorphis pale ale on jälleen tuusulalaisten taidonnäyte tehdä tyylilajilleen uskollinen olut, jonka elementit seisovat tasapainossa. Radikaaleja irtiottoja ei näiden pullojen sisältä löydä – sopinee myös yhtyeen profiiliin.

Kuten sanottu, Amorphis pale ale on yhtä kuin Maku pale ale, joten olutharrastajien ei välttämättä tarvitse hakea uudella etiketillä varustettua pulloa kaupasta. Miksi tähän ratkaisuun on päädytty? Tarjoan vastaukseksi yksinkertaisesti: miksi korjata jotain mikä ei ole rikki.

Tämän pale alen ainakin luulisi avaavan olutharrastuksen ja pienpanimotuotteiden maailmaa sitä vierastaneille Amorphis-faneille. Helposti lähestyttävästä, mutta maukkaasta tuotteesta ei pitäisi jäädä kiinni. Mikäli suomalaista pienpanimo-osaamista lähtee bändin myötä maailmalle, yhteistyökuvion selkeä voittaja on Maku. Yhtyeelle olisi varmasti ollut tarjolla rahakkaampia, mutta bulkimpia kumppanuuksia, joten hienoa että mentiin maku edellä.

Ja puujalan myötä viikonlopun viettoon: Amorp-shih!