Marduk-kitaristi kommentoi natsisyytösten vuoksi peruttua keikkaa – ”Koko homma oli ylireagointia”

13.03.2017

Kuten taannoin kerroimme, joutui black metal -orkesteri Marduk perumaan suunnitellun keikkansa Kalifornian Oaklandissa, koska Antifan paikallisjaoston väki syytti bändiä natseja ihannoivaksi. Poliisit pelkäsivät konsertin aiheuttavan mahdollisesti väkivaltaisia mielenosoituksia, jollaisia nähtiin alkuvuodesta Berkeleyn yliopistolla, joten se pyysi keikkapaikkana toiminutta Metro Operahousea perumaan keikan.

Metal Wanin haastattelema Marduk-kitaristi Morgan Håkansson sanoo olevansa totta kai pettynyt, koska yhtye, konserttipaikka ja promoottorit olivat valmiita toteuttamaan keikan suunnitellusti, mutta toteaa, ettei kuitenkaan ajattele asiaa sen enempää.

– Koko homma oli ylireagointia. Kyseessä on vain kourallinen kakaroita, jotka haluavat päättää, mitä ihmiset saavat nähdä ja kuulla. He eivät ole tyytyväisiä mihinkään omassa elämässään, joten he haluavat vain hankaloittaa muiden elämistä. Koko touhu paisui turhan isoihin mittasuhteisiin. Mutta poliisi päätti perua keikan turvallisuussyistä. Aiomme kuitenkin palata vielä, itse asiassa jo elo-syyskuussa, Håkansson toteaa.

– Maailma on täynnä idiootteja, joten tällaista paskaa tapahtuu. Jokaisessa sirkuksessa on klovninsa… Mutta en minä aio uhrata sille ajatuksiani, jatkamme vain eteenpäin kuten olemme tähänkin asti tehneet.

Antifan julkaisemissa (jo poistetuissa) viesteissä väitettiin Mardukin ihannoivan natseja ja käytti esimerkkinä yhtyeen viimeisintä Frontschwein-levyä, jonka lyriikat perustuvat kolmannen valtakunnan historiaan. Tuoreessa Invisible Orange -musiikkiblogissa Håkansson tyrmää natsiväitteet naurettavina.

– Se on vain yksi niistä monista historian osa-alueista, jotka kiehtovat minua. Mielestäni me vain osaamme säveltää paremmin soundtrackia niille tarinoille kuin millekään muulle historialliselle tarinalle. Jos laulat jostain tapahtuneesta objektiivisesti, mikä on ongelma? Ei kukaan katso History Channelia tai jotain elokuvaa ja mene sitten kysymään tuottajalta, että tuetko sinä tuota ideologiaa? Ei, he ovat vain tehneet siitä elokuvan. Naurettavaa. En minä halua laulaa järvessä uiskentelevista valkoisista joutsenista tai muusta sellaisesta, Håkansson toteaa.

Lisää luettavaa