Master of Puppets tänään 35 vuotta – klassikkolevyn kappaleista on kuultu vuosien varrella mitä värikkäämpiä tulkintoja

Levyn kappaleita ovat coveroineet lukuisat artistit genrerajoihin katsomatta.

03.03.2021

Metallican ikoninen Master of Puppets -albumi julkaistiin 3. maaliskuuta 1986 eli sen julkaisusta on tällä päivämäärällä kulunut tasan 35 vuotta. Koska kyseessä on yksi genren kiistattomista mestariteoksista, on se luonnollisesti poikinut myös koko joukon mitä erilaisempia coverbiisejä. Tähän artikkeliin olemme koonneet näistä lukuisista lainakappaleista kaikkein parhaimmat – tai muuten vaan erikoisimmat ja yllättävimmät – yhdeksi tribuuttialbumiksi.

Juhlapäivän kunniaksi kannattaa myös lukea tämä Ari Väntäsen toimittama artikkeli, joka julkaistiin Master of Puppetsin täytettyä pyöreät 30 vuotta. Tässä pitkässä, alkujaan Infernossa 2/2016 julkaistussa artikkelissa käydään läpi albumin syntyä ja päästetään ääneen myös levyn tuottanut Flemming Rasmussen.


Ensiferum – Battery

Kotimainen folk metal -suuruus äänitti oman versionsa albumin avausraidasta vuoden 2004 Iron-kakkoslevynsä bonusbiisiksi. Kyseessä oli muuten viimeinen levy, jolla oli mukana Jari Mäenpää ennen kuin hän pisti Wintersunin pystyyn.

Batterya ovat vuosien varrella tulkinneet myös muun muassa Die Krupps, Machine Head, Chronosphere sekä Harptallica.


Steve ’n’ Seagulls – Master of Puppets

Matka jatkuu kotimaisin voimin ja levyn nimikkobiisin tulkinnasta vastaa tällä kertaa huikeita bluegrass-versioita tunnetuista rock- ja metalliklassikoista vääntävä Steve ’n’ Seagulls. Tämä omaperäinen versio löytyy yhtyeen viimeisimmältä, viime vuonna julkaistulta Another Miracle -albumilta eli kyseessä on myös tämän joukon tuorein coverointi.

Heviklassikon parissa ovat vuosien varrella olleet myös muun muassa Trivium, Pendulum, Ceti, Phantom Lords ja van Canto.


Primus – The Thing that Should Not Be

Albumin raskaimmasta jyrästä vastaa tässä joukossa Les Claypoolin – joka oli muuten yksi basistiehdokkaista menehtyneen Cliff Burtonin paikalle Metallicaan – kipparoiman Primus-yhtyeen tulkinta. Versio löytyy bändin vuonna 1998 julkaistulta Rhinoplasty-ep:ltä, jolla yhtye coveroi myös muun muassa The Policea, Peter Gabrielia sekä Jerry Reedia.

Cthulhu-tunnelmissa ovat vuosien varrella ovat olleet myös muun muassa Diesel Machine, Azeroth, Iron Horse sekä Need.


Thunderstone – Welcome Home (Sanitarium)

Ja sitten takaisin kotimaahan. Thunderstone äänitti tämän Yksi lensi yli käenpesän -kirjasta inspiraationsa saaneen kappaleen kakkoslevy The Burningin (2004) Japani-version bonusraidaksi.

Kappaletta ovat tulkinneet myös muun muassa Bullet for my Valentine, Apocalyptica, Stonebringer ja Limp Bizkit.


Dream Theater – Disposable Heroes (live)

Progemetallisuuruus Dream Theaterilla on välillä ollut tapana soitella keikkojensa encoreina läpi kokonaisia levyjä tribuuttihengessä. Tällaisia läpisoittoja on tehty muun muassa Iron Maidenin The Number of the Beastista ja, kyllä vain, Master of Puppetsista. Tässä yhtyeen näkemys Disposable Heroes -kappaleesta.

Kyseiseen biisiin ovat vuosien varrella tarttuneet myös muun muassa Chimaira, Ceremonial Oath ja Disharmony.


Poem – Leper Messiah

Kreikkalainen progemetalliyhtye Poem osallistui Master of Puppetsin 30-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistulle Greek Master of Puppets -tribuuttilevylle tämän tulkintansa kanssa.

Leper Messiahia ovat coveroineet myös muun muassa Afflicted, Fightstar ja The Dogs Divine.


Mastodon – Orion

Metallican upeasta instrumentaalisti on tehty monia hienoja versioita. Tähän joukkoon valikoitui kuitenkin Mastodon-yhtyeen alkuperäiselle uskollinen tulkinta, joka tehtiin Kerrang!-lehden kuratoimalle Master of Puppetsin 20-vuotisjuhlatribuuttilevylle.

Orionia ovat tulkinneet myös muun muassa Rodrigo y Gabriela, Jammy Jams ja Decrepit Birth.


Flotsam and Jetsam – Damage Inc.

Flotsam and Jetsam – jossa siis basisti Jason Newsted vaikutti ennen kuin liittyi Metallicaan Cliff Burtonin paikkaajaksi – osallistui vuoden 2005 Metallic Attack -tribuuttilevylle ottamalla haltuunsa levyn päättävän thrash metal -rypistyksen.

Kappaletta ovat coveroineet Flotsamin & Jetsamin lisäksi muun muassa Tankard, Funeral for a Friend ja Domination.


Ja otetaan loppuun vielä itse juhlakalu:

Lisää luettavaa