Mayhem-elokuvan ohjaaja sanoo ymmärtävänsä Varg Vikernesin haukut – ”Tiedän, että se on hankala tilanne”

Åkerlund haluaa myös oikaista sitkeän huhun, ettei elokuvassa kuulla Mayhemin musiikkia.

19.02.2019

Entisenä Bathory-rumpalinakin tunnetun Jonas Åkerlundin ohjaama Mayhem-elokuva Lords of Chaos on herättänyt black metal -väessä suuria tunteita heti ensimetreistä asti ja se on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä – jopa ennen kuin raina edes ehti ensimmäistä kertaa valkokankaalle.

Elokuvaa sekä kirjaa, johon käsikirjoitus pohjautuu, on kritisoitu tosiasioiden vääristelemisestä, Norjan pahamaineisen black metal -skenen popularisoimisesta ja tiettyjen hahmojen karrikoimisesta. Yksi elokuvan äänekkäimmistä vastustajista on ollut Varg Vikernes, joka on tehnyt aiheesta jopa vihaisen videoblogin.

Metal Injection kysyi ohjaaja Åkerlundilta, mitä tämä ajattelee Vikernesin haukuista, ja tämä sanoo ymmärtävänsä Burzum-miehen puolen asiassa. Åkerlund sanoo osanneensa odottaa Vikernesiltä juurikin tällaista reaktiota.

”Hienoa, että hän jaksaa käyttää niin paljon aikaa ja vaivaa asiasta puhumiseen. Mutta se on myös aika surullista ja toivon, että hän pystyisi katsomaan elokuvan ulkopuolisen silmin. Mutta niin tuskin tulee käymään. Ymmärrän häntä kyllä – joku tekee elokuvan hänen elämästään eikä hän itse ole siinä osallisena. Tiedän, että se on hankala tilanne eikä ihan se paras mahdollinen”, Åkerlund myötäilee.

”Mutta hän on toisaalta ollut myös hyvin avoin ja kertonut oman näkemyksensä tarinasta monesti. Hän on antanut enemmän haastatteluja kuin kukaan muu siitä skenestä. Minulla oli siis paljon materiaalia, jonka pohjalta työstää kässäriä. Ja lopulta moni asia on hyvin lähellä sitä, mitä hän on kertonut. Totta kai kaikilla saa olla mielipiteensä siitä, miltä joku näyttelijä näyttää ja mikä on väärin tai oikein. Se on ihan okei. Reagoisin luultavasti samoin, jos joku yhtäkkiä tekisi minusta elokuvan.”

Åkerlund haluaa haastattelun yhteydessä myös korjata yhden edelleen sitkeänä elävän huhun tai ”tiedon”, jonka mukaan Mayhemin jäsenet olisivat kieltäneet ohjaajaa käyttämästä musiikkiaan elokuvassa. Åkerlund sanoo, ettei kukaan ollut missään vaiheessa asiaa vastaan.

”Se on ollut alusta saakka pelkkä huhu. Minun piti kyllä kertoa heille, mitä aion tehdä ja vakuuttaa heidät, varsinkin Euronymousin vanhemmat, jotka omistavat musiikin oikeudet. En olisi voinut tehdä tätä elokuvaa ilman sitä musiikkia, se ei ollut koskaan edes vaihtoehto”, Åkerlund sanoo.

”Olin heti alusta saakka keskusteluissa Euronymousin vanhempien, Pellen (Mayhem-solisti Per ”Dead” Ohlin) veljen, Necrobutcherin, Hellhammerin ja muiden mukana olleiden ihmisten kanssa. Kaikki he olivat alusta saakka messissä.”

Åkerlund sanoo ettei koskaan kysynyt lupaa esimerkiksi Burzumin musiikin käyttämiseen, koska halusi käyttää vain ja ainoastaan Mayhemin musiikkia, jota elokuvassa siis tosiaan myös kuullaan. Åkerlund alleviivaa, ettei kukaan missään vaiheessa kieltänyt musiikin käyttämistä, vaikka siihen olisikin ollut täysi oikeus.

”Onhan se outoa. Teen elokuvaa sinusta ja haluan, että olet mukana, mutta et oikeastaan. Vei hieman aikaa kasvattaa se luottamus välillemme, mutta nyt minulla on siitä hyvä fiilis. Elokuva on tulossa ja kaikki ovat siitä hyvin ylpeitä. Se merkitsee minulle todella paljon.”

Lords of Chaosin sai virallisen ensi-iltansa Jenkeissä 8. helmikuuta ja Briteissä se tulee teattereihin maaliskuun lopulla. Suomessa leffa on esitetty muutamilla elokuvafestivaaleilla, mutta näillä näkymin se ei ole tulossa varsinaiseen teatterilevitykseen.

Lisää luettavaa