Metallican jäsenet myöntävät, ettei heillä ollut ”riittävästi työkaluja” käsitellä Jason Newstedin eroa

"Näin 20 vuotta myöhemmin tajuan, että se päätös käy hyvin järkeen", Lars Ulrich myöntää.

07.10.2021

Metallican perustamisesta tuli tänä vuonna täyteen 40 vuotta ja samalla juhlistetaan myös menestyslevy Metallican kolmekymppisiä. Tuplajuhlavuoden kunniaksi Apple Musicin Zane Lowe haastatteli bändin jäseniä – James Hetfieldiä, Lars Ulrichia, Kirk Hammettia ja Robert Trujilloa – pitkän kaavan mukaan kaikesta yhtyeen uraan ja Black Albumina tunnettuun levyyn liittyen.

Pöydälle nostettiin myös Jason Newsted, joka korvasi vuonna 1986 menehtyneen Cliff Burtonin ja oli bändissä vuoteen 2001 asti, jolloin hän lähti Metallicasta, koska koki luovuutensa tukahdetuksi – Newstedin ei muun muassa annettu soittaa Echobrain-sivuprojektissa Metallicassa ollessaan.

Lars Ulrich myöntää, että asiat saattaisivat olla nyt toisin, jos he olisivat vuosituhannen alussa olleet tarpeeksi kypsiä käsittelemään Newstedin eroa ja eroon johtaneita syitä oikein.

”Jason on ainoa jäsen, joka on lähtenyt bändistä omasta tahdostaan. Minä ja James närkästyimme siitä. Että ethän sinä noin voi tehdä. Lähdet bändistä vain, jos me haluamme niin. Meillä ei silloin ollut riittävästi työkaluja katsoa asiaa tarkemmin, että miksi hän haluaa erota. Totta kai näin 20 vuotta myöhemmin tajuan, että se päätös käy hyvin järkeen”, Ulrich sanoo.

”Me teemme biisit, me teemme kaikki päätökset, me teemme kaiken. Sinulle ei anneta mahdollisuutta luovuuteen tässä bändissä, sinulla ei ole luovaa ääntä. Kun sitten menet ja teet jotain, jonka kautta pystyt ilmaisemaan itseäsi muulle maailmalle, me suutumme sinulle. Ja se närkästyminen johtaa siihen, että lähdet bändistä. Siis tämähän on ihan psykiatrian peruskurssijuttuja, mutta meillä ei ollut työkaluja nähdä sitä puolta asiassa.”

”Jason antoi 14 vuotta elämästään bändille joka päivä, jokaisella keikalla… Me vitsailimme aina, että hän käy ylikierroksilla, että rauhoitu vähän. Hän oli aina ensimmäisenä paikalla ja viimeinen joka poistui. Hän jakeli nimmareita faneille kun me muut olimme jo autossa matkalla pois keikkapaikalta. Ihan oikeasti. Nyt pystyn viimein arvostamaan kaikkia noita hetkiä, jotka hän antoi ja minusta osaamme nyt kunnioittaa toisiamme”, Ulrich kiittelee.

Lisää luettavaa