Metallimusiikkia ei arvosteta Rock & Roll Hall of Famessa, myöntää kunniagallerian raadin jäsen

Nimettömänä pysyttelevän raatilaisen mielestä Slayer ansaitsisi ehdottomasti paikan kunniagalleriassa.

05.05.2023

Rock & Roll Hall of Fame on vuonna 1983 perustettu instituutio, joka valitsee vuosittain kourallisen artisteja ja bändejä, jotka nimetään kunniagalleriaan ansioistaan musiikin saralla. Vuonna 1986 ensimmäisinä kunniagalleriaan nimettiin rock ’n’ rollin pioneereja kuten Chuck Berry, Elvis Presley, Little Richard, Buddy Holly ja Jerry Lee Lewis. Tähän mennessä kunniagalleriaan on kelpuutettu jo reilut 360 nimeä ja mukaan on päässyt merkkitekijöitä paitsi rockin myös esimerkiksi r&b:n ja hip hopin saralta.

Raskaamman musiikin edustajia tästä joukosta on kuitenkin vain pieni murto-osa: metalliksi luokiteltavia nimiä ovat toistaiseksi vain Black Sabbath (2006), Metallica (2009), Nine Inch Nails (2020) sekä viime vuonna Musical Excellence -tunnustuksen saanut Judas Priest. Hiljattain julkistetuista tämän vuoden nimityksistä lähimmäs metallikategoriaa osuu Rage Against the Machine – rannalle jäi esimerkiksi jo toistamiseen ehdolla ollut Iron Maiden.

Vulture-lehti haastatteli kahta Hall of Fameen mukaan nimitettäviä artisteja äänestävän valitsijaraadin jäsentä, joista toinen myönsi suoraan, että metallimusiikkia ei pidetä kovin suuressa arvossa kunniagallerian äänestyslautakunnassa.

”Monet eivät ota metallia vakavasti, johtui se sitten tyylin faneista tai siitä, että suuri osa siitä on sitä, että supernörtit muusikot intoilevat erilaisten pahuuteen liittyvien mytologioiden kanssa”, nimettömänä pysyttelevä raadin jäsen toteaa.

”Ehkä Hall of Fame tarvitsee metallille oman siipensä tai jotain. Se on genre, johon kunnioituksen puute kuuluu tässä vaiheessa jo synnynnäisesti. Se on musiikkia ihmisille, jotka eivät tunne kuuluvansa joukkoon.”

Samainen äänestäjä kertoi, ettei aio äänestää Iron Maidenia (haastattelu tehtiin ennen kuin uudet nimitykset julkistettiin), vaikka pitääkin yhtyeen meriittejä kiistattomina ja antaa tälle tunnustusta.

”[Iron Maiden] on rajoja rikkonut bändi, joka toi brittiläisen heavy metalin muun maailman tietoisuuteen. Ja heillä on myös tunnistettava tyylinsä – Eddie-maskotti ja se koko visuaalinen puoli”, äänestäjä tuumaa.

”Mielestäni jos joku metallibändi tulisi nimetä mukaan, ehdottaisin Slayeriä. Heillä oli loistava ura, he soittivat pääesiintyjänä stadioneilla ympäri maailman ja he todella jättivät jälkensä.”

Lisää luettavaa