”Moni pitää varmasti hulluna, kun kieltäydyn levy-yhtiöiden tarjouksista” – haastattelussa Vermilia

Luonnonläheistä mustaa metallia ja pakanallisuutta yhdistelevä Vermilia on edennyt toiselle levylleen. Musiikistaan aistii, että ilmassa ovat läpimurron merkit. 

04.12.2022

Uusi levy Ruska on ulkona. Tuliko siitä sellainen kuin oli alkujaan tarkoitus? 

– Siitä tuli lopulta juuri sitä, mitä pitikin tulla, Vermilia sanoo. 

– En suunnitellut mitään etukäteen, vaan annoin tälläkin kertaa niin sanotusti luovuuden kukkia. Kappaleet, joita olin alun perin ajatellut tälle albumille, jäivät odottelemaan mahdollisia tulevia julkaisuja ja hakemaan lopullista muotoaan. 

– En siis osaa sanoa etukäteen, minkälaisia sävellyksiä syntyy ja mitkä niistä muodostavat albumikokonaisuuden. Levy on kyllä täysin minun näköiseni ja olen tyytyväinen lopputulokseen, vaikka sen tekeminen tuntuikin ikuisuudelta. Ruska on alusta loppuun kokonaisuus, mutta sen kappaleet voi kuunnella myös yksittäisinä teoksina. 

Itselleni Ruskan sävellyksistä välittyy aiempaa dynaamisempi ote, musiikin ääripäät ovat kauempana toisistaan. 

– Havainto on ihan oikea, Vermilia myöntää. 

– Ääripäät ovat etäämpänä toisistaan, mutta kuitenkin käsi kädessä. Albumilla liikutaan synkissä vesissä, mutta myös hennoilla aalloilla. 

Ruska-nimi kuvastaa syksyisiä tunnelmia, mihin viittaa myös julkaisuajankohta. Käsittelevätkö tekstit luontoa, vai onko niiden takana jotain syvempää? 

– Teksteissäni ja albumieni nimissä on aina kääntöpuoli ja syvempi merkitys. Ruska on aika, jolloin kaikki kaunis kuolee, mutta muuttuu pois mennessään vieläkin kauniimmaksi. Ruskan jälkeen tulee marraskuu eli kuolemankuu, jolloin ”valosta varjoihin kaikki päättyy”. 

Vaikuttaa siltä, että Vermilian tunnettuus kasvaa hyvää vauhtia, mikä on huomattavissa internetiä selatessa. Kaikki julkaisusi ovat olleet toistaiseksi omakustanteisia. Jatkuuko sama meno tulevaisuudessa, vai ovatko levy-yhtiöt kiinnostuneet nappaamaan sinut matkaansa? 

– En osaa ennustaa tulevaa, mutta tähän asti olen halunnut julkaista kaiken omakustanteena. Erinäiset levy-yhtiöt ovat kyllä olleet kiinnostuneita taipaleeni alusta asti, ja olen siitä kiitollinen heille kaikille. 

– Moni pitää varmasti hulluna, kun kieltäydyn tarjouksista. Mikäli joskus tulee sellainen, joka kolahtaa kunnolla, ja kumppani tuntuu juuri oikealta, sitten siihen varmaankin tartun. 

Koetko, että Vermilian musiikki jatkuu suomeksi laulettuna ja tämän genren puitteissa, vai oletko avoin radikaaleille muutoksille? 

– Periaatteessa en halua rajata genreä. Uskon, että se mitä sävellän, tulee minusta ulos luontaisesti, enkä halua rajoittaa, minkälaista musiikkia tulee milloinkin tehtyä. 

– Sävellyksiä on turha suunnitella etukäteen. Osa jää pöytälaatikkoon, ja ne, jotka katson soveltuvan Vermilialle, päätyvät levyille. Minulle on myös tärkeää, että voin kirjoittaa omalla äidinkielelläni. 

– Koen, että jatkan edesmenneen rakkaan runokirjailijamummoni jalanjäljillä, ja siksi suomen kieli on teksteissä tärkeä. En sulje mitään pois, mutta en usko, että kynäni sauhuaisi muilla kielillä yhtä keinuen. 

Julkaistu Infernossa 8/2022.

Lisää luettavaa