Mörbid Vomit oksentaa kuolemaa – lue haastis!

Teksti: Miika ”Mega” Kuusinen

Mörbid Vomitin death metalin perusta on vanhan koulukunnan mätössä, mutta bändi on onnistunut tyylikkäästi tuomaan koko komeuden 2010-luvulle sortumatta kuitenkaan tympeisiin moderneihin kikkailuihin millään saralla. Villen näkemys dm:n perusteista sekä Mörbid Vomitin soundista on yksinkertaisen mutkaton.

– Mörbid Vomit on musiikillisesti enemmän Ruotsiin päin kallellaan sekä ehkä hieman simppelimpää kuin muut bändit (mm. The Zombi, The Final Harvest ja Damngod) missä soitamme. Death metalia on tietty monenlaista, mutta itselleni se sisältää aina kuolemaan liittyvät sanoitukset ja örinälaulun. Kaikenlaiset puhtaat laulut voi unohtaa samantien.

Yhtyeen musiikin suurin vahvuus on, että kaikissa sen nasevissa ja pääsääntöisesti lyhyehköissä kappaleissa on runsaasti hyviä riffejä ja melodioita, muttei yhtään liikaa. Villen mukaan piirteet täydentävät toinen toistaan, vaikka alkuperäinen idea MV:stä olikin huomattavasti primitiivisempi ja rujompi.

– Bändiä pistettiin kasaan alkuvuodesta 2012 ja tuolloin ajatus musiikista oli enemmän rupuisessa räiminnässä. Ensimmäinen keikka oli buukattu reilun kuukauden päähän ennen kuin yksikään biisi oli kokonaan valmis, joten hommat muovautuivat aika pikaisesti paikoilleen. Mitään musiikillisia kompromisseja ei alettu tehdä silloinkaan.

– Minä ja toinen kitaristi Lindgren noita kappaleita pääsääntöisesti kynäillään ja yleensä treenikselle mennään ainakin 99-prosenttisesti valmiin kappaleen kanssa. Siellä kursitaan viimeisetkin saumat yhteen, tosin yleensä vauhdilla ja vahingossa. Tällä tavalla on huomattu että syntyy meille parasta jälkeä. Jos rupeaa sovittamaan väkisin tai miettimään liikaa, niin vituiksihan se yleensä menee.

– Välillä ensin syntyy melodia, välillä taas biisi lähtee rakentumaan hyvän riffin ympärille. Parhaimmat riffit syntyvät kuitenkin aina ihan itsekseen tai niin sanotusti säkällä. Tosin noin 95 prosenttia kaikista riffeistä ja ideoista menee suoraan roskakoriin. Kun lähtee sellainen ”the riffi”, kyllä sen vain heti huomaa. Välillä käy toki niinkin, että jokin todella paskankuuloinen pätkä sopii lopulta täydellisesti jonkin toisen pätkän jatkeeksi. Tällaista leikkaa ja liitä -hommaahan tämä monesti on.

Onko sanoituksissa käytössä mitään harkitumpaa kuvastoa, vai ainoastaan sopivan morbidien tekstien örisemistä osuvasti musiikin tahtiin?

– Yritän aina kehittää jonkinlaisen tarinan jokaisen otsikon alle. Lyriikoita tehdessä lähden liikkeelle fiilispohjalta, välillä annetaan uskovaisille kyytiä tai sitten osansa saavat vaikkapa viattomat ohikulkijat.

– Sanoitukset tuottavat itse asiassa enemmän päänvaivaa kuin itse sävellystyö. Mietin välillä turhankin hartaasti rytmityksiä ja tavutuksia, mutta koen sen kuitenkin hyvin tärkeäksi osaksi musiikkiamme. En liiemmin välitä siitä, että vain pulautetaan jokin järjetön lause sinne tänne. Muitakin bändejä kuunnellessa kiinnitän paljon huomiota teksteihin. Paskat lyriikat pilaavat monesti koko biisin.

Studiona puuliiteri

Mörbid Vomitin promotallenne syntyi ikään kuin vahingossa aivan kuten sen biisitkin. Perinteisestä miesten mökkireissusta tulikin äänityssessio, rummut kasattiin puuliiteriin ja loppukalusto saunakamariin. Lopputuloksen jyhkeitä soundeja ei voi kuin ihastella.

– Alun perin meidän piti vain lähteä mökille ryypiskelemään ja samalla vähän soittelemaan. Meillä oli kuitenkin nauhoituskalusto mukana varmuuden vuoksi ja päätimmekin sitten nauhoittaa valmiit kappaleemme ex tempore. Tämäkin idea lähti lähinnä kokeilusta, että minkähänlaista soundia paikassa oikein irtoaisi. Demon äänittänyt Damngodin Mika Ojala sekä lopullisesta miksauksesta vastannut The Zombin Paavo Härkönen saivat aikaan hyvää jälkeä.

– Tavoitteenamme on nauhoittaa täyspitkä levy ensi vuoden alkupuolella ja mihinkään studioon ei ole tarvetta mennä. Saamme kotikonstein aikaiseksi juuri sellaista soundia mitä musiikkimme tarvitsee. Promolta täyspitkälle tulee korkeintaan kaksi kappaletta. Uutta materiaalia on soiteltu jo keikoilla ja lisää tehdään koko ajan. Levyn julkaisijasta ei tosin ole vielä mitään tietoa, tosin emme ole lähettäneetkään mitään promoja vielä levy-yhtiöille.

Nuoresta iästä ja vähäisestä biisimateriaalista huolimatta bändi on ehtinyt tehdä jo useita keikkoja ja hinku lauteille on kova. Ensi vuonna Mörbid Vomit tullaan näkemään muun muassa Hyvinkäällä Steelfesteillä toukokuussa.

– Keikkailuhan on tämän homman suola. Kun olet saanut hyvät biisit kasaan ja lähdet louhimaan keikkoja, ja jos vielä saat edes vähän toimintaa lavan eteen, niin siinähän jo on kaikki mitä sitä tarvitsee.

– Aiemmilla keikoilla ollaan soitettu lainakappaleena muun muassa Six Feet Underin Revenge of the Zombia. Tämä lähinnä siksi, että piti saada väkisin setteihin pituutta ja kyseinen kappale oli tarpeeksi helppo opetella vauhdilla. Tällä hetkellä omat biisit alkavat jo riittää pidemmänkin setin soittamiseen, mutta vähän meiningistä riippuen päräytämme edelleen jonkin coverin ilmoille.

Mörbid Vomit keikoilla seuraavasti:

17.11.12 MC Mökä private party, Espoo
14.12.12 On the Rocks, Helsinki
15.12.12 Backroom, Kotka

Kuuntele tästä!